HAIDEROVCI SLAVE

Beč popustio pred naletom ultradesnice

11.10.2010 u 13:10

Bionic
Reading

Nakon duge predizborne kampanje u kojoj nije manjkalo kontroverzi, jučer su održani lokalni izbori u Beču, na kojima se najvećim pobjednikom može smatrati ultradesna Slobodarska stranka (FPÖ) koja je, u odnosu na prošli rezultat, udvostručila broj glasova

Sve to zahvaljujući kampanji koja je pozivala na mržnju prema strancima i širila strah od islama, što su stari i prokušani recepti ove stranke.

Slobodarska stranka je, dakle, osvojila 27 posto glasova, dok su vladajući Socijaldemokrati (SPÖ) izgubili apsolutno većinu i sa 49 posto pali na 44. No to i dalje znači da će dugogodišnji bečki gradonačelnik Michael Häupl ostati na toj funkciji, ali morat će ovaj puta koalirati za Zelenima, koji su dobili 122 posto glasova. Najlošije je prošla konzervativna Narodna stranka (ÖVP), osvojivši povjerenje 13,3 posto birača, što je za pet posto manje nego prije pet godina.

Austrijski mediji veliki uspjeh ultradesničara tituliraju 'trijumfom vrištanja', s obzirom na histeričnu kampanju koju je vodio predsjednik stranke Heinz-Christian Strache. U njoj se napadalo Balkance jer roštiljaju na izletištima, hodalo po disko klubovima, slavilo se 'bečku krv' te objavljivalo stripove u kojima se Strache bori protiv Turaka! Sve zajedno rezultiralo je podrškom birača kakvu Slobodarska stranka nije imala još od vremena kada je njome upravljao pokojni Jörg Haider, no ultradesničari ipak neće biti u vlasti jer nitko s njima ne želi koalirati. To ipak nije spriječilo ultradesničare da u šatoru pred bečkom Gradskom vijećnicom slave dugo u noć, uz vino, pivo i kobasice. Strache se pred svojim pristalicama pojavio u 21 sat, praćen dramatičnim zvukovima 'Carmine Burane', koja je treštala iz svih zvučnika. Okupljeno mnoštvo je palo u masovnu histeriju slaveći svog novog Führera, koji se proglasio najvećim pobjednikom izbora.

Prve analize pokazuju da je veliki broj standardnih birača Socijaldemokrata ovoga puta glasao za Slobodarsku stranku, koja je igrala i na kartu socijalne ugroženosti austrijskog radništva kojem, tvrdili su, stranci otimaju radna mjesta. Ponovni uspon ekstremne desnice u Austriji, koja je na vrhuncu bila 1999. godine, kada je po prvi put postala dio savezne vlade, zabrinjava mnoge analitičare koji Heinz-Christiana Strachea smatraju još opasnijim od njegovog prethodnika Haidera, posebice zato što Strache nije upetljan ni u kakve financijske afere.

U svakom slučaju, Slobodarska stranka je na ovim lokalnim izborima, kao i onima nedavno održanim u Štajerskoj, udvostručila broj glasova, očito testirajući svoju novu-staru taktiku širenja netrpeljivosti, što i dalje donosi glasove u Austriji. Komentatori smatraju da će slična, ili još gora, ksenofobna kampanja uslijediti i na sljedećim izborima na državnom nivou.