ZIDAM KUĆU TROKATNICU

Bebić težak gotovo šest milijuna kuna

13.07.2010 u 07:32

Bionic
Reading

Golema i, prema riječima mještana, nelegalna vikendica u Tisnom sina predsjednika Sabora Luke Bebića ponovno je pod povećalo javnosti stavila golem imetak nekadašnjeg partijskog dužnosnika, saborskog veterana i poznatog HDZ-ovca Bebića

Iako je plaća Luke Bebića od gotovo 22 tisuće kuna za hrvatske prilike ogromna, kada se pogleda popis nekretnina koje posjeduje nameće se logično pitanje: kako je s tom plaćom Bebiću to pošlo za rukom?

S(p)retan Barba Luka

Zgrada u Ulici Ružičnjak u Zagrebu

Ovaj diplomirani agronom koji živi u Zagrebu od 1990. ima prebivalište u Komarni u općini Slivno. Iako je djetinjstvo proveo gotovo u neimaštini nakon što mu je otac ubijen u partizanima, a on s majkom te dvije sestre i dva brata otišao u izbjeglištvo u Italiju, Bebić je gotovo cijeli radni vijek dobro zarađivao.

Tijekom studija agronomije u Sarajevu Bebić je ušao u Partiju. Bio je ambiciozan i poduzetan, brzo se uspinjao na komunističkoj hijerarhijskoj ljestvici. Većinu nekretnina je sam kupio, dok je nešto naslijedio (dio zemljišta i staru obiteljsku kuću u Desnima).

No očito je da je Bebić naučio kako biti štedljiv. Ima poljoprivredno zemljište kod Metkovića od 28 tisuća kvadrata vrijedno oko 400 tisuća kuna, na kojem je zasadio 300 stabla maslina i klementina. No od poljoprivrede ne zarađuje, maslinovo ulje ostavlja za sebe, dok dio klementina prodaje Konzumu. U imovinskoj kartici stoji da godišnje tako utrži oko 50 tisuća kuna.

Najvrednija stavka u imovinskoj kartici je stan u kojem trenutno živi sa suprugom u elitnom zagrebačkom kvartu Horvatovac. Stan od 126 kvadrata Bebić je platio dva milijuna i 800 tisuća kuna. Iako je cifra velika, još je nevjerojatniji iznos koji je Bebić u šest mjeseci morao uplatiti za taj stan. Bebić je trebao prodati svoj stari stan od 93 kvadrata u Petrinjskoj, no kada je stan kupio, stari stan još nije prodao. Tako je njegova kći Asja podignula kredit od 130 tisuća eura, na to su dodali 30 tisuća eura ušteđevine, a ostali iznos Bebić se obavezao vratiti u šest mjesečnih rata po više od 50 tisuća eura.

No i prije nego što je stan u Ulici Ružičnjak kupio Bebić je živio u njemu unajmljujući ga za 2.200 tisuća eura mjesečno. Ta mu je najamnina progutala većinu saborske plaće.

Kuća u Desnima

Kuća Bebićevih u Slivnom od 120 kvadrata vrijedi milijun i osamsto tisuća eura, dok obnovljena roditeljska kuća u Desnima vrijedi samo 250 tisuća kuna.

Uza sva ulaganja u nekretnine i posao, Bebić je uspio uštedjeti i 25 tisuća eura. Nešto štedljivija je bila njegova supruga, ona je uštedjela čak 120 tisuća eura. No gospođa Bebić nema samo zavidnu ušteđevinu: posjeduje poljoprivredno zemljište u Samoboru od 2.700 kvadrata vrijedno 70 tisuća kuna, građevinsko zemljište u Markuševcu od 3.400 kvadrata, čija je vrijednost znatno veća od 120 tisuća eura, koliko je navedeno u imovinskoj kartici.

Dok predsjednik Sabora posjeduje dva plovila: šestometarsku brodicu vrijednu 60 tisuća kuna i ribarski čamac od četiri i pol metra koji vrijedi pet tisuća kuna, njegova supruga vozi se u Mercedesu iz 1996. godine čija je vrijednost oko 60 tisuća kuna.

Kuća Ante Bebića u Tisnom

Sudeći prema svemu navedenom, Bebićevi su od saborske plaće koja je sa 24 pala na 22 tisuće plaćali režije za sve nekretnine, hranu, ulagali u stanove i zemljišta, kupili i nešto dionica te pritom i uštedjeli. Nevjerojatno!

S(p)retan i štedljiv bio je i sin Bebićevih 39-godišnji Ante. Suvlasnik je tvrtke za oglašivanje B1 Plakati. Slučajno ili ne, dobit tvrtke svake je godine strelovito rasla od 2003. kada je HDZ ponovno došao na vlast. Oglasni prostor prodavali su uglavnom državnim poduzećima, HPB-u, Ini, bolnicama, ljekarnama, vrtićima… Bio je u igri i za snimanje tri epizode povijesnog serijala 'Urota zrinsko-frankopanska' za koje mu je HTV trebao isplatiti 25 milijuna kuna.

Da su Bebići svjesni svoje moći, pokazuje i primjer vikendice Ante Bebića u Tisnom. Kuća na parceli od 360 kvadrata kupljena je 2005. Ante je postojeću kuću 'preuredio' te je dobiveno kockasto betonsko zdanje okružio visokim zidom.

Mještani su Bebića prije tri godine prijavili građevinskoj inspekciji jer je kuća izlazila iz zadanih gabarita. Inspekcija se nije pojavila, no na gradilištu se nekoliko puta ukazivao Luka Bebić s tjelohraniteljem koji je primjedbe susjeda ignorirao.

Poduzetnost je Bebićima u krvi, a to dokazuje i kći Asjakoja je zastupnica HDZ-a u Skupštini grada Zagreba te pomoćnica Glavnog tajnika HDZ-a. Od nekretnina poznato je jedino da ima butik u Radićevoj ulici u Zagrebu.