SUDAC IH ODBIO, PRITVOR PRODUŽEN

Bebić, Rošin i Zubović ponudili kuće za Sanadera

17.10.2011 u 13:00

Bionic
Reading

Na ročištu zatvorenom za javnost zagrebački Županijski sud je produžio pritvor bivšem premijeru Ivi Sanaderu na još dva mjeseca zbog opasnosti od bijega. Nisu pomogle ponude Sanaderove supruge Mirjane i prijatelja iz HDZ-a, Luke Bebića, Jerka Rošina i Maria Zubovića, koji su bili spremni založiti svoje domove kao jamčevinu u maksimalnom iznosu od 12,4 milijuna kuna, ali to je odbijeno

Odvjetnik Goran Suić rekao je da su uz zahtjev za Sanaderovim puštanjem na slobodu dodali i dosad najveći iznos jamčevine u povijesti hrvatskog pravosuđa - 12,4 milijuna kuna: 'Jamstvo su, s obzirom da je Sanaderu blokirana sva imovina, u njegovo ime predložili prijatelji i to - predsjednik Sabora Luka Bebić koji je dao je svoju kuću kao jamstvo, Mario Zubović dao je stan u Zagrebu, Jerko Rošin stan u Splitu i Mirjana Sanader je dala trećinu kuće u zalog. Ipak, sud je taj prijedlog odbio.'

Luka Bebić je, naime, za svog prijatelja Ivu Sanadera jamčio svojom kućom u Komarni - turističkom mjestu 70 km od Dubrovnika.

Krešimir Devčić, sudac istrage, kazao je kako nije problem u ugledu osoba koje su ponudile jamstvo, nego u drugim okolnostim: 'Jamčevina bi bila prihvaćena u bilo kojim drugim okolnostima, ali mora se uzeti u obzir da se protiv njega, osim ovog postupka, vodi još nekoliko istraga u kojima se sumnjiči da je stekao protupravnu imovinsku korist preko 100 milijuna kuna. Osim toga Sanader ima mnoštvo međunarodnih kontakata, i kada se sve to odvaže, zahtjev za puštanjem na slobodu ipak je odbijen. No, obrana se ima pravo žaliti Izvanraspravnom vijeću Županijskog suda', poručio je Devčić.

Odbijanje dosad najvišeg ponuđenog iznosa jamčevine za obranu sa slobode rasrdilo je njegove odvjetnike, koji su najavili žalbu, a ukoliko njihova žalba bude odbijena, spremni su, kažu, ići do Ustavnog suda.

Bebić nije htio založiti kuću

Nakon što su se pojavile informacije da je predsjednik Sabora Luka Bebić založio kuću u Komarni, stigla je i reakcija od njegove glasnogovornice Marine Buntić Juričić.

'Predsjednik Sabora Luka Bebić nije ništa založio nego je temeljem eventualnog odobrenja jamčevine bio spreman sudjelovati u prikupljanju sredstava za jamčevinu kako bi se Ivo Sanader mogao braniti sa slobode', kazala nam je Buntić Juričić.

Ivo Sanader je, neslužbeno doznajemo, stoički prihvatio sudsku odbijenicu, a nije se žalio ni na uvjete u zatvoru.

Odvjetnica Jadranka Sloković kaže da je USKOK inzistirao na činjenici da i dalje postoji opasnost od bijega: 'Jamstvo za njih nije dovoljno da bi se anulirala ta opasnost, bez obzira što je s iznosom blokirane imovine šteta bila podmirena u cjelosti. Ovaj postupak i odbijanje jamstva predstavlja kaznenu ekspediciju i mi smo vrlo razočarani. Smatramo da je Sanader osoba koja je opće prepoznatljiva te smo čak ponudili da se i njegova putovnica zadrži. Ponudili smo da ima mjere opreza koje bi ga omogućavale u slobodnom kretanju... Nadamo se da će stav suda u žalbenom postupku biti drugačiji.'

Branitelj Čedo Prodanović kaže rekao je kako jamčevinu za Sanadera nije bilo teško prikupiti, te dodao da sud ne drži do mišljenja i stava o karakteru okrivljenika Sanadera: 'Sud ne drži ni do stava predsjednika Sabora koji je po nomenklaturi drugi čovjek u državi, a koji nije založio samo svoju imovinu nego i ugled. Stao je iza Sanadera vjerujući da on neće izigrati njegovo povjerenje. Ovdje se ne radi samo o založnom pravu na imovinu, nego i o zamrznutih Sanaderovih 20-ak milijuna kuna. Sanader sigurno ne bi odlučio bježati i ugroziti i tu imovinu, nego će nastojat u sudskom postupku demantirati tvrdnje tužiteljstva kako im ta imovina ne bi bila oduzeta.'

Prodanović tvrdi da Sanader nije bježao, nego da se vraćao iz Austrije u Hrvatsku, o čemu su, tvrdi, bili obaviješteni najviši dužnosnici USKOK-a, tužiteljstva i Ravnateljstva policije. Kaže da su s njima razgovarali Sanaderovi bivši odvjetnici, te da su to lako provjerljive činjenice.

'Nakon Izvanraspravnog vijeća slijedi žalba Ustavnom sudu. Sanader nije u zatvoru samo tri mjeseca, nego se zanemaruje činjenica da je još sedam mjeseci prije toga bio pritvoren u Austriji', požalio se Prodanović.

Podsjetimo, Sanader je u zatvoru u Remetincu od 18. srpnja ove godine. Ustavni sud je prema pisanju Večernjeg lista naložio sucu da preispita treba li Sanader biti u pritvoru. Naime, Ustavni je sud u četvrtak odbio Sanaderovu ustavnu tužbu, kojom se žalio na istražni zatvor određen zbog opasnosti od bijega, jer su, ocijenjeno je, dosadašnje sudske odluke o istražnom zatvoru zakonite, ali je napomenuo da se ubuduće treba strože ocjenjivati postoji li i dalje opasnost da Sanader pobjegne! Sud mora svaki put iznova procjenjivati je li opasnost od bijega realna, naredio je Ustavni sud. Ustavni sud, koji je zasjedao u punom sastavu, kaže da se u svakom sljedećem preispitivanju zakonskih osnova za produljenje istražnog zatvora pred suca istrage 'postavljaju stroži zahtjevi koje prati i pojačan nadzor Ustavnog suda'.


Sanaderu produljen pritvor