'AKO BOG DA ZDRAVLJA'

Bebić: Ostajem u Saboru, makar u klupi

13.02.2011 u 16:01

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić izjavio je danas u Splitu da namjerava ostati do kraja mandata u Saboru, bilo kao njegov predsjednik, bilo kao zastupnik te je na novinarska pitanja u vezi s njegovom eventualnom smjenom rekao da su to spekulacije

'Ja bez kompleksa i uzbuđenja pratim razvoj političkih događaja, utječem koliko mogu i ne želim ništa špekulirati. Kanim, ako Bog da zdravlja, do kraja mandata ostati sjediti u Saboru, bilo na predsjedničkom mjestu, bilo u nekoj klupi', rekao je Bebić novinarima nakon svečane akademije u povodu 100. obljetnice Hajduka. Pri tomu je kazao kako mu je 'gotovo svejedno' hoće li u Saboru sjediti za predsjedničkim stolom ili u nekoj od saborskih klupa.

Po Bebićevim riječima, svaki od 153 zastupnika u Saboru, osim što pripada nekoj od stranaka, 'istodobno je i posebna individualnost i ima različite poglede i mišljenja'. 'To ne treba zatirati, nego poticati, ali, naravno, kontrolirati da ne ide u neku drugu krajnost, da govor mržnje ne prevlada u Hrvatskom saboru, nego da ga civiliziramo', kazao je Bebić.

Također je kazao kako u parlamentima postoji izražavanje zastupnika koja su katkad uvredljiva i na granici netolerantnosti, ali da parlamenti i postoje da se čuju različita mišljenja te dodao: 'Neka cvjeta 153 cvijeta'.

Naglasivši kako 's otvorenim očima i s realnošću' gleda na situaciju, Bebić je rekao kako 'smatra da ovaj mandat u Hrvatskom saboru, koji bi trebao trajati još nepunu godinu dana, treba završiti tako da se ne osjećaju neki posebni potresi, da saborska većina ostaje saborska većina kako bi se mogli donositi zakoni i odluke'.

Objašnjavajući svoju političku poziciju, Bebić je kazao kako jedva čeka da mu prođe mandat i da ode u mirovinu. Kazao je da je već planirao otići u mirovinu, jer je u Saboru već šest mandata, a ima i 47 godina radnog staža. 'Ljudi trebaju znati kad se trebaju pomalo povlačiti i prepuštati mjesto drugima', rekao je, uz ostalo, Bebić.

Na upit kakav ishod HDZ-a očekuje na sljedećim izborima, Bebić je kazao kako ne može biti prorok, ali da vjeruje kako će vladine mjere, koje su 'često bile nepopularne i dočekane sa stanovitim nezadovoljstvom', ipak na kraju dati neki rezultat.

'Morate nekad donositi nepopularne odluke, najlakše je podržavati svaku inicijativu i podilaziti sindikalnim strukturama, ali treba imati i odgovornost', poručio je Bebić. Nada se da će se u drugoj polovici ove godine pokazati 'pomalo izlazak iz recesije i krize', te da će se povećati bruto domaći proizvod i investicije, a možda će se početi i smanjivati broj nezaposlenih.

'Mi moramo proći kroz tu fazu i zbog toga sam, bez obzira je li nešto trenutačno popularno ili ne, podupirao takve mjere i nisam uvijek bio uvjeren da su sve uvijek bile opravdane, ali velika većina su bile opravdane', istaknuo je Bebić.