ZA SKLEROZU

Bebić norveškom kralju dao svoje maslinovo ulje

12.05.2011 u 19:38

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je u četvrtak norveškog kralja Haralda V. kojemu je u ime Hrvatske izrazio zahvalu na potpori Norveške oko punopravnog članstva RH u NATO-u i ulasku u EU te sveukupnoj humanitarnoj pomoći, a posebice na dugogodišnjoj pomoći u razminiranju, priopćio je iz Ureda predsjednika Sabora

'Hrvatski narod iznimno cijeni potporu Norveške hrvatskim naporima oko postizanja punopravnog članstva u NATO-u, procesu pristupanja Europskoj uniji i humanitarnoj pomoći, a posebice na dugogodišnjoj pomoći u razminiranju', rekao je Bebić.

Nakon što je norveškog kralja upoznao s poviješću Hrvatskog sabora, Bebić je istaknuo tradicionalno vrlo dobre i prijateljske odnose Hrvatske i Norveške i izrazio uvjerenje da će ovaj državni posjet, koji uključuje održavanje Hrvatsko-norveškog foruma izvrsnosti i otvaranje 'iNavis centra' u Šibeniku, dati dodatan poticaj jačanju suradnje.

Osvrnuvši se na parlamentarnu povijest i usvajanje prvog ustava Norveške 1813. godine, norveški kralj Harald V. zanimljivom je ocijenio dugogodišnju povijest Hrvatskog sabora. Ujedno je istaknuo prirodne ljepote hrvatske obale, koju je posjetio 2008. godine.

Bivša norveška ministrica obrane i sadašnja ministrica zdravstva Anne-Grete Strom-Erichsen istaknula je dobru suradnju Hrvatske i Norveške i pohvalila hrvatski angažman u mirovnoj misiji u Afganistanu, dodaje se u priopćenju. Također je kazala da je Norveška 'impresionirana reformama koje je Hrvatska provela na putu stjecanja punopravnog članstva u Europskoj uniji'.

Norveški kralj boravi u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj, a u četvrtak ujutro sastao se sa svojim domaćinom, hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem. Nakon razgovora s premijerkom Jadrankom Kosor, Harald V. će zajedno s Josipovićem biti na hrvatsko-norveškom gospodarskom forumu. U petak će kralj Harald V. i kraljica Sonja boraviti u Šibeniku.

Kralj s premijerkom

Hrvatska premijerka sastala se u četvrtak u Banskim dvorima s norveškim kraljem, koji boravi u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj. U srdačnom i prijateljskom razgovoru, predsjednica hrvatske vlade zahvalila je na ranijoj potpori Norveške pri ulasku Hrvatske u NATO savez, na pomoći u razminiranju Hrvatske, ali i na sadašnjoj potpori u pregovorima s Europskom unijom, prema priopćenju.

Premijerka Kosor upoznala je norveškog kralja i sa završnom fazom hrvatskih pregovora s EU-om. Kralj Harald zanimao se i za stanje u regiji te je ovom prigodom izrazio potporu Hrvatskoj na putu prema Europskoj uniji.