LUKA VS. NOVINARI

Bebić: Nastoji me se diskreditirati prije izbora

16.03.2009 u 15:41

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić priopćenjem je reagirao na medijske napise o njegovoj prodaji stana i navodnom poticanju nepotizma, ocijenivši kako se temelje na djelomičnim i iskrivljenim podacima, u cilju njegove diskreditacije uoči svibanjskih lokalnih izbora

Dio medija, naime, zadnjih dana piše kako Bebićev luksuzni novi stan u zagrebačkoj ulici Ružičnjak otplaćuje tvrtka Obšivač iz Metkovića koja je, kako navode, posljednjih godina dobila mnoge poslove koji se financiraju iz državnog proračuna, a Bebića prozivaju i da je u državnim poduzećima zaposlio brojne prijatelje i stranačke kolege iz Metkovića i cijelog neretvanskog kraja.

"Svi ovi napisi na temelju djelomičnih i iskrivljenih činjenica sračunati su na moju diskreditaciju, a vezani su za predstojeće lokalne izbore (naročito u Metkoviću), a vjerojatno i na moje nedavne kritike nekih medija koje, po mom mišljenju, namjerno i neodmjereno diskreditiraju rad Hrvatskoga sabora", ističe Bebić u priopćenju.

Bebićev stan na Ružičnjaku 19

Podsjeća da je još 30. rujna prošle godine preko Hine obavijestio javnost kako namjerava preseliti u iznajmljeni stan na zagrebačkoj adresi Ružičnjak 19 te ga i kupiti, uspije li prodati stan u Petrinjskoj 31.

Napominje i da je 30. siječnja ove godine javnost preko Hine ponovno izvijestio kako je zaključio kupoprodajni ugovor o kupnju stana za 460 tisuća eura, s tim da 310 tisuća eura namjerava isplatiti od prodanog stana u Petrinjskoj, 120 tisuća eura iz bankovnog kredita kćeri Asje te 30 tisuća eura iz obiteljskih sredstava.

Bebić tvrdi kako su nakon toga uslijedili različiti napisi u novinama i televizijski prilozi "kojima se uglavnom nastojalo nepotpunim i pogrešnim podacima karikirati istina oko kupnje stana".

Naglašava da su krajem svibnja i srpnja te u kolovozu prošle godine napravljene tri neovisne stručne procjene vrijednosti stana u Petrinjskoj, a kako bi, navodi, imao što objektivniju sliku tržišne vrijednosti kod prodaje stana (stan je prvo procijenjen na 365 tisuća eura, druga procjena bila je 340 tisuća eura, a treća 344 tisuće eura, dakle prosječno 350 tisuća eura).

Bebić kaže i da je krajem prošle godine došlo do izvjesnog pada cijena, pa je stan konačno 18. prosinca za 310 tisuća eura prodao tvrtki Obšivač iz Metkovića.

Dodaje da je zadnji dan prošle godine sklopio konačni ugovor o kupnji stana u ulici Ružičnjak, a 29. siječnja ove godine sklopio je ugovor o cesiji kojim se tvrtka Obšivač obvezuje izravno uplatiti 310 tisuća eura prodavatelju stana, pri čemu je preostalih 150 tisuća eura za novi stan već uplatio u prosincu 2008.

U međuvremenu su, kaže Bebić, uslijedili daljnji napisi u medijima o kupnji stana, ali i napisi o njegovoj intervenciji kod zapošljavanja Metkovca Ivana Medaka kao člana Uprave Hrvatskih željeznica, napominjući kako je sam novinar Jutarnjeg lista koji je o tome pisao naveo da ta intervencija nije uspjela, iako se radi o magistru znanosti i hrvatskom branitelju, već da je Medak po preporuci sindikata zaposlen na drugo radno mjesto u HŽ-u.

Nadalje navodi da se u medijima nastavilo zlonamjerno spekulirali o pogodovanju tvrtki Obšivač i njemu zbog navodne preplaćene cijene stana u Petrinjskoj, "što je apsurd obzirom na tri neovisne procjene vrijednosti stana", ističući da je Obšivač već ranije pokazao interes za kupnju njegova stana, a da je on, kada je lani u ljeto odlučio prodati stan, od tri neovisne procjeniteljske kuće zatražio procjenu vrijednosti.

"Sve ovo molim iz razloga kako bi se otklonile neutemeljene i zlonamjerne interpretacije na temelju nepotpunih i istrgnutih citata, čemu sam na žalost bio izložen proteklih mjeseci. Sve to ne mogu tumačiti drugačije nego u kontekstu predstojećih izbora", zaključuje predsjednik Sabora.