SLOVENSKA BLOKADA

Bebić: Imamo podršku šefova parlamenata

27.02.2009 u 18:25

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić u petak je u Parizu rekao kako su svi sugovornici s kojima se bilateralno sastao na marginama konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica EU-a i zemalja kandidata izrazili razumijevanje za hrvatska stajališta glede slovenske blokade pristupnog procesa Hrvatske s EU-om i ustvrdili kako je riječ o bilateralnom a ne europskom pitanju

PARIZ - Predsjednik Sabora sudjeluje na dvodnevnoj konferenciji u Parizu na kojoj je prijepodne održao govor, a u stankama sjednica imao je bilateralne susrete s predsjednicima francuskog Senata te parlamenata Portugala, Španjolske, Italije, Danske, Slovačke, Latvije i još nekolicine zemalja.

Bebić je u izjavi za novinare koji prate konferenciju rekao kako je svim sugovornicima zahvalio na tome što su njihove zemlje na vrijeme ratificirale protokol o pristupu Hrvatske NATO-u i kako su gotovo svi sami započinjali temu oko problema na koje je Hrvatska naišla u pristupnom procesu EU-u te procesu ulaska u NATO zbog neriješenih graničnih pitanja sa Slovenijom.

"Svi sugovornici u razgovoru su izražavali razumijevanje i solidarnost s Hrvatskom i našim stajalištima" kazao je Bebić.

Predsjednici parlamenata s kojima je razgovarao o tom problemu Bebiću su, prema njegovim riječima, govorili kako pitanje granice ne može biti razlog za blokadu pregovora o ulasku neke zemlje u EU.

"Primjerice, predsjednik portugalskog parlamenta (Jaime Gama) ispričao mi je kako Portugal ima granični spor sa Španjolskom koji još nije riješen, ali su obje zemlje članice EU i NATO-a i nikom nije palo na pamet da oko toga stvara probleme" ocijenio je Bebić.

Unutar same Europske unije nekoliko zemalja članica ima granične probleme ali se to, kako je napomenuo predsjednik Sabora, ne smatra pitanjem koje bi trebalo zanimati EU.

"To su bilateralni problemi i očekuje se da se oni riješe u skladu s međunarodnim pravom, konvencijama i zakonima baš kao što to želimo i mi" dodao je Bebić.

"U svim razgovorima sam staloženo ali čvrsto ponavljao kako Hrvatska zagovara rješenje graničnog problema na Međunarodnom sudu pravde kao najvišem sudu Ujedinjenih naroda i kako unaprijed prihvaća njegov pravorijek" kazao je Bebić izrazivši uvjerenje da će pravni razlozi na kraju prevladati i ustvrdivši da metoda prisile i ucjene ne donosi ništa.

Predsjednik Hrvatskog sabora rekao je kako je sugovornicima u Parizu postavio pitanje da li Hrvatska ima manje suvereno pravo na vlastiti teritorij samo zato što još uvijek nije u EU-u, odnosno da li članstvo u Uniji daje veće suvereno pravo nekoj zemlji.

"To se ne može rješavati prema kriteriju članstva, jer ne zavisi od toga tko jest a tko nije član, već zavisi o stvarnoj situaciji, pravnim i drugim razlozima" napomenuo je Bebić.

Dosadašnja praksa u Europskoj uniji kod prijema drugih članica, pa i same Slovenije, pokazuje da rješavanje graničnih pitanja nije bio uvjet za članstvo, istaknuo je Bebić.

Podsjetio je kako su Slovenci pri ulasku u EU u pogledu graničnog problema s Hrvatskom izjavili da su to problemi "koje će oni riješiti".

"No nisu ga riješili i ako bismo sad stvar išli tjerati do apsurda, mogli bismo pitati - a kako je to Slovenija onda članica EU-a?", rekao predsjednik Sabora.

Bebić se na kratko susreo i s predsjednicima obaju domova slovenskog parlamenta ali, kako je rekao, "bez velikih komentara".

Ponovio je kako su i slovenskim kolegama još u prošlom sazivu parlamenta ukazivali na to da se problemi mogu lakše i opuštenije rješavati na parlamentarnoj razini, jer nisu opterećeni protokolarnim i diplomatskim ograničenjima.

"To, na žalost, nije urodilo konkretnim razgovorima, ali se nadam da će ubuduće biti bolje" kazao je Bebić, koji će tijekom popodneva sudjelovati na 2. plenarnoj sjednici konferencije predsjednika parlamenata.