(NE)PRISTRANOST

BBC odbio emitirati poziv za pomoć Gazi

25.01.2009 u 10:10

Bionic
Reading

Dužnosnici britanske vlade i oporbenih stranaka kritizirali su televiziju BBC zbog toga što je odbila emitirati poziv za skupljanje humanitarne pomoći za Palestince u ratom razorenom pojasu Gaze

LONDON - Čelništvo BBC-ja priopćilo je da odbija emitirati poziv jer bi se time mogao narušiti ugled BBC-ja kao nepristranog medija te zato što nisu sigurni da bi humanitarna pomoć stigla do ugroženih.

Najveće privatne TV postaje u Britaniji prvobitno su također odbile poziv, ali su ITV i Channel 4 naknadno promijenili stav i emitirali ga. Televizija Sky navela je da će tek odlučiti hoće li emitirati poziv, a katarska Al Jazeera navela je da će pustiti poziv u svom programu na engleskom.

Državni tajnik za međunarodni razvoj Douglas Alexander rekao je da je BBC donio pogrešnu odluku i pozvao tu kuću da ponovno razmotri emitiranje humanitarne reklame, dok je ministar za zdravstvo Ben Bradshow rekao da je odluka BBC-a 'nepojmljiva' i optužio tu kuću da se boji izraelske vlade.

Dvije najveće oporbene stranke, konzervativci i liberalni demokrati, pozvale su BBC da emitira poziv za skupljanje humanitarne pomoći za ugrožene u pojasu Gaze.

BBC je ranije besplatno emitirao pozive Odbora za hitne krizne situacije koji okuplja Crveni križ, Oxfam i Save the Children, koji su prikupili milijune funti za žrtve rata i prirodnih katastrofa širom svijeta.

Direktor BBC-ja Mark Thompson rekao je da je kriza u Gazi drukčija zbog 'tekućih i vrlo kontroverznih vijesti' i naveo da u kući smatraju da bi emitiranje poziva moglo 'dovesti u pitanje povjerenje javnosti u nepristranost BBC-ja u pokrivanju cjelovite priče'.

Više stotina ljudi okupilo se pred zgradom BBC-ja u centru Londona prosvjedujući protiv izraelske vojne operacije u pojasu Gaze u kojoj je poginulo oko 1.300 Palestinaca.