OPŠIRNO O NOVOM PREDSJEDNIKU

BBC: Josipović je 'gospodin Čisti'

18.02.2010 u 17:10

Bionic
Reading

Britanski BBC danas je na svom web portalu objavio opširan članak o novom hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću, u kojem kao apsolutni prioritet njegovog mandata navodi obračun s korupcijom

U tekstu se navodi da nije uobičajeno vidjeti glasovir u središtu stranke kao što je to slučaj u SDP-u, ali 'Josipović nije običan političar'.

Suzdržani sveučilišni profesor međunarodnog prava ujedno je i skladatelj avangardne glazbe, piše BBC. No za većinu onih koji su glasali za njega bitan je samo imidž 'gospodina Čistog' hrvatske politike, koja je često i više nego mutna, navodi se u tekstu.

Josipović je Hrvatima obećao utvrditi vladavinu zakona, piše BBC, pa dodaje da je u posljednjih nekoliko mjeseci zbog korupcijskih afera uhićeno toliko visokih dužnosnika i gospodarstvenika da je zagrebački zatvor Remetinec dobio novi šaljivi naziv – RBA odnosno Remetinec Business Academy. Prijevod je, vjerujemo, nepotreban.

'Korupcija je u Hrvatskoj postala način života. Za našu zemlju to je vrlo, vrlo opasno, ne samo zato što se krade novac i imovina, nego i zato što to čine vrlo utjecajni ljudi u politici', rekao je Josipović BBC-ju.

U tekstu se opširno opisuje afera u Podravci i značaj politike u njoj, govori se o atmosferi koja je u Hrvatskoj prema istraživačkim novinarima sve samo ne dobra, ali se spominje i izjava ministra pravosuđa Ivana Šimonovića prema kojoj je Hrvatska u borbi protiv korupcije 'prošla točku s koje više nema povratka'.