U JEDNOM DANU

Baumax otpustio tri majke na porodiljnom dopustu

Bionic
Reading

Prodajni centar Baumax u Zadru u jednom je danu otpustio tri djelatnice na porodiljnom dopustu, obavijestivši ih o tome na najbešćutniji način

Ivani Parić telefonski je javljeno da je ostala bez posla, Sandri Babac poštom je vraćena radna knjižica, koju je našla u sandučiću bez riječi popratnog obrazloženja, a na Tamaru Katić nadređeni je potrošio tri minute da joj usmeno kaže da više neće raditi.

Radile su u Baumaxu još kao trudnice, gdje im je naglašavano da se za svoja radna mjesta ne trebaju bojati: osnovna načela Baumaxa su kršćanski nazori, poštovanje čovjeka i kršćanske vrednote, što je istaknuto na internetskoj stranici ove tvrtke kao 'Baumaxovo načelo', no Zadranke su otkaze ipak dobile, baš pred kršćanski blagdan.

'Ostavila sam stalno radno mjesto u Intersparu i došla 1. lipnja 2008. godine u Baumax, jer smo dogovorili plaću i ugovor. Tada sam imala dijete od godinu dana. Nisam znala da ću šest mjeseci provesti na obuci po cijeloj Hrvatskoj, ostavila sam dijete i obučavala se u Baumaxovim centrima u Varaždinu, Zagrebu, Splitu... Tako pola godine.

Onda smo opremali Baumaxov centar u Zadru, zatrudnjela sam, ali nisam se žalila, opremala sam centar u kojem nije bilo ni struje ni vode, po cijele dane. Iako trudna, natukla sam 280 prekovremenih sati', kazuje Ivana Parić.

Ona je rodila u srpnju, treće dijete. Koristi normalan porodiljni dopust, no u utorak je dobila telefonski poziv iz Baumaxa. 'Bio je to moj šef Arsim Aliu, kratko je rekao da više neću raditi. Onda mi je još rekao da mi želi ugodne blagdane. To je bilo sve', kaže Ivana.

Sve tri mlade majke, unatoč obećanjima o stalnom radnom mjestu, imale su ugovore na godinu dana, koji će uskoro isteći i za koje im je bilo jamčeno da će biti produženi.

Tamara Katić, diplomirana ekonomistica, kaže da je šef Aliu imao 'stotinu izgovora' zašto iznenada otkaze daju upravo majkama s malom djecom. 'S trbuhom do zubi sam radila, do zadnjih snaga, jer sam im vjerovala. Osjećam se jadno, povrijeđeno i bojim se. Zapravo, još ne mogu vjerovati da mi je stigao ovakav predbožićni dar', kaže Tamara za Slobodnu Dalmaciju.