U ZADNJI ČAS

Bauk srušio antićirilični Statut Grada Vukovara

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 22.01.2016 12:10
  • Objavljeno 22.01.2016 u 12:01
Arsen Bauk

Arsen Bauk

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Ministar uprave u odlasku Arsen Bauk obustavio je u četvrtak primjenu dijela odredbi Statutarne odluke o ostvarivanju ravnopravne službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara koja je na snagu stupila 1. siječnja i zatražio od Vlade da podnese zahtjev za ocjenom ustavnosti te odluke

'Ministarstvo uprave donijelo je Odluku o obustavi pojedinih odredaba Statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta Grada Vukovara od 17. kolovoza 2015. i Statutarne odluke o ostvarivanju ravnopravne službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara od 17. kolovoza 2015., temeljem koje će predložiti Vladi Republike Hrvatske podnošenje zahtjeva za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom spornih odredaba tih statutarnih odluka', priopćilo je kratko na svojim stranicama Ministarstvo uprave.

Uz priopćenje je objavljen i tekst odluke kojom je, među ostalima, obustavljena odredba po kojoj Gradsko vijeće Vukovara svake godine u listopadu razmatra dosegnutu razinu snošljivosti među građanima Vukovara i donosi odluku o mogućnosti i potrebi proširivanja manjinskih prava.

Na temelju te odluke svake godine, a najkasnije svake druge dopunjuje statutarnu odluku kojom se srpskoj nacionalnoj manjini u Vukovaru priznaju prethodno dogovorena nova prava.

U Odluci Ministarstva se podsjeća da je Ustavni sud od vukovarskog Gradskog vijeća tražio da do kolovoza 2015. izrijekom propiše individualna i kolektivna prava srpske manjine 'u opsegu koji ne ugrožava samu bit tih prava, a istodobno uvažava potrebe većinskog hrvatskog naroda koje izviru iz još živih posljedica velikosrpske agresije na taj grad'.

Vijeće je u propisanom roku izmijenilo gradski statut i donijelo statutarnu odluku s odgodom primjene do 1. siječnja ove godine, a gradski su čelnici tumačili kako su time ispunili zahtjeve Ustavnog suda.

U Ministarstvu, međutim, smatraju kako je spornim odredbama odgođeno pravo na ravnopravnu službenu uporabu srpskog jezika i ćiriličnog pisma u Vukovaru, koje Srbima u Vukovaru jamči Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, nakon što su rezultati popisa stanovništva iz 2011. pokazali kako čine više od trećine stanovništva u tom gradu.

Ministarstvo je zbog toga od Vlade zatražilo da pred Ustavnim sudom pokrene postupak ocjene ustavnosti sporne odluke, za što Vlada ima zakonski rok od 30 dana.

Ne zatraži li je Vlada, ocjenu ustavnosti nakon isteka tog roka moći će zatražiti Vijeće srpske nacionalne manjine u Vukovaru.

Odluku o obustavi dijela vukovarskog statuta Bauk je donio dan prije isteka svog ministarskog mandata, s obzirom da je za petak predviđeno potvrđivanje nove vlade u Saboru pa će se pitanjem ćirilice u Vukovaru ubuduće morati baviti nova ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!