VELIKA ČISTKA

Bauk objasnio što slijedi nakon raspuštanja zagrebačkog i brodskog SDP-a: Došlo je vrijeme da vodstvo poduzme određene mjere

13.06.2021 u 19:50

Bionic
Reading

U RTL-u Danas gostovao je potpredsjednik saborskog Kluba SDP-a Arsen Bauk. Govorio je o odlukama sa sjednice predsjedništva i daljnjim koracima nakon raspuštanja stranačkih ogranaka u Zagrebu i Slavonskom Brodu te vodstva stranke Međimurskoj županiji

Nakon jučerašnje cjelodnevne online sjednice Predsjedništvo SDP-a raspustilo je stranačke ogranke u Zagrebu i Slavonskom Brodu te vodstvo stranke Međimurske županije. Razlog - loši izborni rezultati i pogoršani unutarstranački odnosi.

Bauk je rekao da mjere koje su poduzete su poduzete s ciljem jačanja SDP-a.

"Radi se o tri sredine u kojima smo na lokalnim izborima ostvarili dosta loš rezultat. Došlo je vrijeme da vodstvo poduzme određene mjere u ovim sredinama u kojima je ostvaren loš rezultat. Dobra vijest je da kada u nekoj sredini dođete tako nisko da je prostor za rast vrlo velik, a prostor za pad relativno mali", kazao je Bauk.

Objasnio je što te odluke konkretno znače. "Nakon 45 dana će se biti napravljena nova lista članova SDP-a u ovim organizacijama koje su raspuštene i na jesen će se vjerojatno održati unutarstranački izbori u raspuštenim organizacijama", kazao je Bauk za RTL Danas te objasnio da će o novim članovima odlučivati u prvim trenucima povjerenici, a nakon toga izabrani odbori.

  • +6
Prosvjed SDP-ovaca na Iblerovom trgu uoči sjednice Glavnog odbora u subotu Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

"Pretpostavljam da će to raditi povjerenici u mjesnim organizacijama. Njih je u Zagrebu 17. Ako oni budu imali dilema, vjerojatno će tražiti savjet iz Središnjice s Iblerovog trga", kazao je Bauk. 

"Što se tiče broja članova? Objasnit ću to na jednostavnom primjeru: u Rijeci je kandidat za gradonačelnika na našem stranačkom tijelu prošao za jedan glas, bilo je 12-11. Bitno je da je nakon te odluke i onih 12 i onih 11 radilo za tog kandidata. To je bilo 12 plus 11. U ovim situacijama radilo se obrnuto. Nije bilo 12 plus 11 nego 12 minus 11", objasnio je Bauk. 

Smatra da je činjenica da je do izbora sada tri godine olakšavajuća okolnost da se sve ne mora raditi na brzinu. "Što se tiče Zagreba, sutra bi Predsjedništvo trebalo raspravljati o koalicijskom sporazumu, što znači da ćemo imati mogućnost i participacijom u vlasti pokazati za što se naši ljudi zalažu", kazao je Bauk i dodao da će svi članovi koji su i dosad bili članovi, a prihvaćaju program i statut SDP-a, i dalje biti članovi. 

"Vjerujem da će se gradski SDP manje baviti sobom i svojim odnosima, a više politikom i problemima građana i nuditi rješenja", rekao je Bauk.