partneri na suprotnim stranama

Batinić: Ne prihvate li naš amandman, bit ćemo suzdržani oko Zakona o udomiteljstvu

27.11.2018 u 12:39

Bionic
Reading

HNS će, ne usvoje li se njihovi amandmani, biti suzdržan oko Zakona o udomiteljstvu. Poručio je to šef njihovog Kluba zastupnika Milorad Batinić, nakon što je postalo gotovo jasno da HDZ neće pristati da se u udomitelje ubroje i životni i neformalni životni partneri

'Amandman smo najavili i u prvom čitanju, a nakon Odbora za obitelj predani su nacrti amandmana HDZ-u', kazao je novinarima u Saboru predsjednik HNS-ova kluba Milorad Batinić.

Ponovno je pokušao objasniti zašto su HNS-ovi ministri podržali zakon na Vladi. 'Sam zakon nudi niz poboljšanja, međutim mi smo parlamentarna demokracija i naš cilj je bio da se on kroz raspravu u Saboru dopuni i poboljša na način da se omogući i životnim i neformalnim životnim partnerima da imaju mogućnost biti udomitelji', rekao je Batinić.

Ne smatra da HNS šalje dvojaku poruku time što su ministri podržali to na Vladi, a zastupnici neće na glasovanju u Saboru. 'Sutra je još koalicijski sastanak na kojem ćemo znati konkretan odgovor, nadam se. Rasprava je u četvrtak u Saboru i stav HNS-a je da ćemo ići sa svojim prijedlogom amandmana. Ukoliko amandman ne bude podržan, nećemo podržati zakon, nego ćemo biti suzdržani', rekao je Batinić.

No odbio je tumačenje da će HNS ipak na neki način podržati zakon držeći vladajućima kvorum. 'To je vaša konstatacija. Ne možemo podržati takav zakon ukoliko naš amandman ne prođe. Bit ćemo suzdržani zato što nudi niz poboljšanja koja nisu bila u prošlom zakonu', rekao je.

Na inzistiranje novinara da odgovori zašto se HNS ranije nije protivio i je li to možda zato što su se bojali sudbine Mosta, Batinić je rekao: 'Da se bojimo sudbine Mosta, ne bismo ni ulazili u ovu vladu. Kad je zakon ušao u proceduru i kroz javnu raspravu smo se očitovali pa ministrica to nije uvažila. Koristimo demokratsku proceduru i ako naš amandman ne bude podržan, nećemo podržati zakon.'

Upitan nije li licemjerno to da je HNS podržao zakon na Vladi, a sada neće, dodao je: 'Vlada odgovara Saboru za svoj rad.'

Na opasku da HNS očito na Vladi govori jedno, a u javnosti drugo, Batinić je rekao da je to mišljenje novinara.

Na dodatnu opasku da su to činjenice novinarima je poručio da to nisu činjenice. 'Očito ne poznate demokratske procedure. Vlada odgovara Saboru', poručio je Batinić, kazavši da HNS ima isti stav od početka.