UVRIJEĐENI VIGILARE

Katolički aktivisti prijete Josipoviću tužbom, a on ih još dodatno bocnuo

16.08.2017 u 09:45

Bionic
Reading

Udruga Vigilare, kojoj je na čelu poznati katolički aktivist Vice John Batarelo, zatražila je ispriku povodom netolerantnih, diskriminirajućih i mrziteljskih poruka bivšeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića

Na svom profilu na Facebooku bivši predsjednik Hrvatske prenio je komentar Ivice Maštruka u kojem se konstatira: 'Ovo što se radi za blagdane prešlo je sve moguće granice dobrog ukusa. I nisu tu u pitanju religijska osjećanja gledatelja, nego je to očito podilaženje crkvenim institucijama.'

Ispod iste objave Josipović, odgovarajući na komentar jedne čitateljice, piše: 'Hrvatska je sekularna država. Nije katolička džamahirija.'

Vigilare smatra da je Josipović tako javno koristio uvredljiv i vulgaran neologizam stavljajući uz riječ 'katolička' pojam 'džamahirija', pri čemu potonja označava zločinačke islamističke režime, poput onog Muamera Gadafija u Libiji.

U Vigilareu smatraju da je nedopustivo koristiti ovakvu konstrukciju u javnom diskursu.

'Krije li se tu aluzija da su katolici dio nekakvog zločinačkog pothvata? Nazire li se tu dio skrivenog dnevnog reda dr. Josipovića i drugih lijevih intelektualaca da se, kao u ‘zlatno’ doba jugoslavenskog komunizma, katolike još jednom tretira i diskriminira kao građane drugog reda?', pitaju se u katoličkoj udruzi.

U Vigilareu su uvjereni da je Josipović svojim izjavama uvrijedio većinu hrvatskih građana i pretplatnika Hrvatske radiotelevizije koji smatraju prikladnim to da, u državi s većinskim katoličkim stanovništvom, jedan od najvećih katoličkih blagdana bude prikladno popraćen odgovarajućim audiovizualnim sadržajem.

Traže javnu ispriku Josipovića, Pravnog fakulteta na kojem radi i stranke Naprijed Hrvatska!, kojoj je predsjednik.

U slučaju izostanka javne isprike udruga Vigilare će sa svojim pravnim timom preispitati postoje li elementi kaznenog djela korištenja govora mržnje i poticanja na diskriminaciju te će u skladu s time poduzeti i odgovarajuće pravne mjere.

Josipović je već odbacio mogućnost da se ispriča.

'Nemam što komentirati, a ispričati se neću. Ustvrdio sam da Hrvatska nije katolička džamahirija, a nadam se da u udruzi Vigilare ne smatraju da jest ili da to treba biti', kratko je izjavio Josipović za N1.

Iz Vigilarea su također pozvali svoje članove i simpatizere da pošalju podršku HRT-u zbog praćenja svečanog obilježavanja jednog od najvećih katoličkih blagdana u hrvatskom narodu - Uznesenja Bl. Djevice Marije (Velike Gospe) - i emitiranja odgovarajućeg vjerskog sadržaja na svim kanalima.