osnovali zakladu

Batarelo prijeti tužbama: 'Pazite se svi vi militantni sekularisti koji ismijavate i pljujete po katolicima'

19.07.2019 u 15:45

Bionic
Reading

John Vice Batarelo, predsjednik udruge Vigilare, oglasio se povodom gubitka tužbe protiv bivšeg predsjednika Ive Josipovića, podignute prije dvije godine zbog 'uznemiravanja, odnosno diskriminiranja pripadnika katoličke vjeroispovijesti' izjavom da je Hrvatska sekularna država, a ne katolička džamahirija. Batarelo je poručio da je u međuvremenu osnovana zaklada koja će pružati pravnu i financijsku pomoć 'onima koji se nađu na udaru protukršćanskih mjera u javnosti, na radnom mjestu ili u medijima'

Predsjednik Vigilarea obavijestio je svoje prijatelje na Facebooku da ovako važne predmete više nikada neće prepustiti slučajnosti, naročito s odvjetnicima.

'Moramo imati kvalitetne i profesionalne pravne stručnjake. Ovo nas je nagnalo da što prije pokrenemo projekt Ordo Iuris. Nova i prijateljska, ali neovisna Zaklada za pravnu kulturu Ordo Iuris ubuduće će voditi brigu o pravnim pitanjima i predmetima, pružajući odgovarajuću savjetodavnu i financijsku pomoć onima koji se nađu na udaru protukršćanskih mjera u javnosti, na radnom mjestu ili u medijima', poručio je John Vice Batarelo.

Pod istim nazivom već djeluje Ordo Iuris Hrvatska, kao 'neformalna inicijativa pravnika usmjerenih na obranu hrvatskog Ustava, ponajviše obitelji i braka, roditelja i djece te prava na život, a vođenih idejom pravnog poretka', kako stoji na njihovoj stranici na Facebooku. Imaju jedan cilj: pravo na život od začeća.

Hrvatski Ordo Iuris dospio je pod povećalo javnosti početkom 2017. godine, kada je tadašnja ministrica za demografiju Nada Murganić imenovala predstavnika te 'građanske inicijative' Ivana Prskala članom radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Zakona o potvrđivanju Istanbulske konvencije. U istoj skupini našao se i Ivan Munjin iz udruge U ime obitelji, ali i aktivistice Sanja Sarnavka i Neva Tolle.

ULTRAKONZERVATIVCI

Sjedište Ordo Iurisa

Istoimeni Institut za pravnu kulturu Ordo Iuris utjecajni je i ultrakonzervativni kršćanski think tank sa sjedištem u Varšavi. Kroz mrežu odvjetnika uključeni su u sudske predmete kako na lokalnoj razini, tako i na Europskom sudu za ljudska prava, a svoju konzervativnu agendu nastoje progurati u Vijeće Europe i Ujedinjene narode. 

Na svibanjskim izborima za Europski parlament Ivan Prskalo našao se na trećem mjestu na listi Mosta nezavisnih lista, iza Bože Petrova i Sonje Čikotić. Osvojio je 2679 glasova, gotovo dvostruko više od SDP-ovke Romane Jerković (1368), koja čeka da Velika Britanija izađe iz Europske unije kako bi aktivirala osvojeni zastupnički mandat.

U razgovoru za Jutarnji list uoči izbora Prskalo je opovrgnuo to da je član poljskog Ordo Iurisa.

'Nisam član udruge, već sam sudjelovao pro bono radom kao pravnik, želeći pridonijeti ciljevima u koje vjerujem, a to je mogućnost građana da pravnim putem, civilizirano, zaštite prava koja su im ugrožena', kazao je Prskalo te smatra da 'pobačaj treba iskorijeniti kroz promociju vrijednosti života'.

Podsjetimo, Vrhovni sud utvrdio je da Josipović izjavom 'Hrvatska je sekularna država. Nije katolička džamahirija', također objavljenoj na Facebooku u sklopu rasprave o programu Hrvatske radiotelevizije, nije diskriminirao pripadnike katoličke vjeroispovijesti. Udruga Vigilare tražila je da se Josipoviću zabrani davati izjave kojima diskriminira pripadnike katoličke vjeroispovijesti i da se on ispriča, no sud to nije uvažio.

'Sud se ovaj put smilovao g. Josipoviću, no za njega i za druge javne agresivne sekulariste ovo je opomena da olako ne spuštaju i omalovažavaju katoličku vjeru i uvjerenja, jer ćemo, od sada kao Ordo Iuris, intervenirati u javni diskurs svaki put kada bude potrebno i koristiti sve pravne mjere da branimo naša građanska prava', najavio je Batarelo, zahvaljujući svima, a 'naročito više od 4000 podupiratelja koji su bili spremni javno svjedočiti u predmetu Vigilare protiv Ive Josipovića'.

'Vi ste naša snaga i zajednički ćemo braniti hrvatski katolički i nacionalni identitet', ohrabrio ih je Batarelo.

Vigilare je optužio bivšeg predsjednika Ivu Josipovića da je 'imao jasan cilj pripadnike katoličke vjeroispovijesti prikazati kao osobe koje na području Hrvatske nastoje uspostaviti svoje posebno državno uređenje, tzv. džamahiriju, zbog čega su u sukobu sa sustavom državnog uređenja u kojemu su sve vjerske zajednice odvojene od države, a čija je ideološka inačica poznatija pod pojmom - sekularna država'.

  • +33
Ivo Josipović Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletić

Vrhovni sud ustvrdio je da 'osjećaji pripadnika katoličke vjeroispovijesti mogli biti povrijeđeni takvom izjavom, no ujedno nisu stavljeni u nepovoljniji položaj u odnosu na neku drugu skupinu osoba'.