SUDAN

Bašir i njegov ministar plešu nakon izdavanja tjeralice

03.03.2012 u 22:04

Bionic
Reading

Sudanski predsjednik Omar al-Bašir i njegov ministar obrane plesali su u subotu na vojnom skupu u Khartumu, dva dana pošto je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao tjeralicu za potonjim

‘Poći ćemo u velik pohod na neprijatelje Boga i države’, rekao je ministar obrane Abdelrahim Mohamed Husein, pred više od tisuću pripadnika Narodnih obrambenih snaga (PDF), ustrojenih tijekom građanskog rata između sjevera i juga.

Ovaj skup, koji je trebao biti demonstracija moći PDF-a, prvi je ovakve vrste od 2005., kada je zaključen mirovni ugovor kojim je završen dvadesetogodišnji građanski rat i koji je u srpnju prošle godine omogućio odcjepljenje juga.

Događa se u času kada analitičari i diplomati strahuju da bi sve veća napetost između Sudana i Južnog Sudana mogla potaknuti novi sukob.

Predsjednik Bašir i ministar, obojica u vojnoj odori, plesali su zajedno uz zvuke himne PDF-a pošto je predsjednik najavio jačanje tih snaga.

‘Nazvat ćemo te postrojbe 'snage za odvraćanje'’, rekao je mnoštvu okupljenom na nogometnom stadionu u Khartumu.

Usto je kazao da je svim guvernerima naredio da otvore centre za novačenje novih članova koji će ‘pobijediti sve koji pokušaju ugroziti sigurnost Sudana’.

ICC je u četvrtak izdao tjeralicu za Abdelrahimom Mohamadom Huseinom zbog zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina nad civilima u Darfuru, regiji na zapadu Sudana, kojom hara građanski rat.

Sumnjiči se da je neizravno sudjelovao u zločinima protiv čovječnosti i ratnim zločinima, po trinaest točaka navedenih u tjeralici, među kojima u ubojstvu, progonu, neljudskom postupanju, silovanju i pljački civila.

‘Želimo im reći: mi branimo dostojanstvo Sudana’ i njegova islamističkog režima, uzvratio je Bašir na adresu ICC-a.

Uz Huseina, sud u okviru istrage u Darfuru trenutačno traži šestero osumnjičenika, među kojima su Bašir i vođa milicije Džandžavida, Ali Košeib.