nedjeljom u 2

Basara: Sklonost je Srba da je za sve što se dogodi, a nije nam po volji, netko drugi kriv

05.05.2019 u 15:40

Bionic
Reading

Jedan od najpoznatijih srpskih pisaca Svetislav Basara gostovao je u emisiji 'Nedjeljom u dva' gdje je izjavio da ga jedan solidan broj Srba smatra kao čovjeka koji pljuje na sve srpsko i da je to nešto s čim se srodio te da uopće više ne obraća pažnju na to.

Na pitanje urednika i novinara Aleksandra Stankovića da objasni ono što je već ranije rekao: 'nema svjetskih zavjera, mi Srbi kako smo radili, tako smo i dobili', - Basara je rekao da je sklonost Srba, uključujući i njega, da sve što se dogodi, a nije po volji - netko drugi je kriv.

Ispričao je i kako je doživio fenomen "pomrčine Sunca" 1999. godine u Srbiji gdje su se stanovnici suočeni s državnom propagandom pozatvarali u kuće.

'Kao da je pala neutronska bomba - eliminirala ljude, a infrastrukturu nije srušila. Nigdje nikoga nije bilo na ulici, prisjetio se Basara za HRT i dodao da je legitimno pravo režima, poput Miloševićevog, 'da šire takve informacije' no šokiralo ga je da su ljudi tako masovno nasjeli na to".

Basara je govorio i o Kosovu gdje je na pitanje je li realno da se Kosovo 'može vratiti', kazao je da nije. 'Bojim se da nije realno i bojim se da to ne bi niti odgovaralo onima koji se kao zalažu za povratak Kosova. Mislim da bi to bio najmračniji scenarij', kazao je Basara dodavši da je Kosovo uvijek bilo nekakvo strano tijelo unutar Srbije koje je s vremenom 'nekrozom otpalo'..

Basara je komentirao i aktualnu političku situaciju u Srbiji kazavši da ovakva oporba i na ovakav način na koji se ponaša neće uspjeti srušiti predsjednika Aleksandra Vučića. 'Oni bi htjeli da on potpiše ostavku ili tako nešto slično, a to se neće dogoditi', poručio je Basara koji je konstatirao da je Vučića teže gledati nego pod njim živjeti.

Nesposobnost oporbe ilustrirao je kroz činenjenicu da je jedan od vođa, Dragan Đilas, tek nedavno osnovao stranku. 'To je kao da hoćete da imate bend, a ne znate ni pjevati ni svirati', zaključio je poznati srpski pisac.