CRVENI KRIŽ NEMOĆAN

Bašar al-Asad drži strogo zatvoren pristup Bab Amru

05.03.2012 u 22:39

Bionic
Reading

Agencije javljaju da trupe sirijskog predsjednika Bašara al-Asada ne dozvoljavaju pristup Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca taboru pobune u gradu Homsu, kvartu Bab Amra, gdje se, prema iskazima volontera, nastavlja krvoproliće smaknućima zarobljenih boraca, ali i civila

Međunarodnim humanitarcima je vojska dozvolila da dođu do dva distrikta Homsa, Al Inshaata, blizu Bab Amra te Al Tawziija, gdje su podijelili hranu, lijekove i deke, kazao je Reutersu jedan volonter Crvenoga križa.

Aktivisti, kojih još ima u Bab Amru i u drugim dijelovima Homsa, tvrde da režim Damaska ne želi (kako se pak dogodilo nakon pada Vukovara 1991) da bude svjedoka za masakr koji je krenuo prošlog petka u jutro nakon što je Homs pao (pobunjenici su se počeli povlačiti u noći s četvrtka na petak).

'Mome sinu su prerezali vrat', kazala je danas BBC-ju jedna žena koja se uspjela izvući iz Homsa nakon tri dana hodanja. Ona kaže da je prošlog petka vojska zaklala 36 odraslih muškaraca i momaka. Ima i ubijene dijece.

Al-Asad ide dalje pa se trenutno odvijaju teške borbe u Deraaji, na granici s Jordanom. Prema podacima UN-a, dnevno gubi život oko stotinu osoba.

Sirijska vlada je odgovorila posebnom izaslaniku te organizacije i Arapske lige, Kofiju Annanu (bivši glavni tajnik UN-a) kojeg će režim primiti u Damasku iduće subote, ali prije toga Sirija traži da joj UN i Arapska liga pojasne detalje Annanove posredničke misije.