POMOĆ ZAGREBU

Barunica Taylor: Britanija želi Hrvatsku u EU

24.04.2009 u 15:19

Bionic
Reading

Velika Britanija snažno podupire ulazak Hrvatske u Europsku uniju i više je nego spremna pomoći joj na tom putu, izjavila je u petak u Zagrebu britanska državna tajnica za međunarodnu obranu i sigurnost barunica Ann Taylor nakon susreta s državnim tajnikom za europske integracije u MVPEI-u Davorom Božinovićem

ZAGREB - 'Britanija snažno podupire vaše članstvo u EU, veselimo se napretku koji se u tom smislu postiže i više smo nego spremni pomoći Hrvatskoj u provedbi promjena koje bi joj olakšale ulazak u članstvo', rekla je barunica Taylor u izjavi za novinare i izrazila je želju da se granični spor sa Slovenijom riješi što je prije moguće.

'Hrvatska će uz britansku podršku uskoro postati članicom EU-a čime će naše strateško partnerstvo još više ojačati', kazao je Božinović novinarima.

Govoreći o nedavnom ulasku RH u punopravno članstvo NATO-a, Božinović je rekao da Hrvatska sada sjedi za istim stolom s 'britanskim prijateljima kao partner i kao saveznica'.

'Puno članstvo u NATO-u vrlo je važan korak za Hrvatsku. Također je važno za regiju i njezinu stabilnost kojoj na taj način Hrvatska pridonosi, ali i za NATO u cjelini da imamo državu članicu... za koju mislimo da može dati značajan doprinos', ocijenila je barunica Taylor dodajući da se Britanija divi profesionalnosti hrvatskih oružanih snaga.

Također je rekla da su bilateralni odnosi između Hrvatske i Britanije 'jako snažni i dobri' te da dvije zemlje surađuju na nizu područja.

Na pitanje novinara kako se osjeća u Hrvatskoj s obzirom na nedavno upozorenje britanskog ministarstva vanjskih poslova da u RH postoji latentna teroristička prijetnja, barunica Taylor je rekla da se jako dobro osjeća u Hrvatskoj te da Foreign Office nije savjetovao svojim građanima da ne putuju u Hrvatsku.

'Mislim da naše ministarstvo vanjskih poslova nikoga nije obeshrabrilo, nikome nije reklo da ne putuje u Hrvatsku. Pogledala sam turističke rezervacije ove godine i njih je 7 posto više nego prošle godine. Mnogi Britanci koji su bili u Hrvatskoj bili su zadovoljni i doći će opet', kazala je.

Broj britanskih turista koji dolaze u Hrvatsku raste iz godine u godinu i prošle je godine iznosio gotovo 300.000, nadovezao se Božinović.