'treba još više rasprava'

Bartulica o 'epidemiološkom' Poslovniku: U ovoj situaciji važno je da Sabor drži do sebe

22.10.2020 u 14:41

Bionic
Reading

Saborska oporba pozdravila je u četvrtak odluku Ustavnog suda koji je izvan snage stavio 'epidemiološki' Poslovnik Sabora, te zatražila hitnu izradu novih pravila koja će zastupnicima omogućiti ravnopravno sudjelovanje u radu Sabora

Potpredsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica izrazio je zadovoljstvo odlukom Ustavnog suda, ističući kako su od početka upozoravali da nisu za ograničavanje prava zastupnika da sudjeluju u raspravama.

"Mislim da treba još više rasprava u ovom domu, a ne manje. Svjesni smo da ova kriza zahtijeva određene izmjene, no u ovoj situaciji i dalje je važno da Sabor drži do sebe, da osigura svim zastupnicima mogućnost svakodnevnog rada", izjavio je novinarima u Saboru.

Bartulica je istaknuo kako u DP-u nisu bili za dvotjednu stanku u radu Sabora jer je, naglasio je, u ovim neuobičajenim okolnostima važno omogućiti da Sabor raspravlja.

Jasna zlouporaba većine da određuje dnevni red

"Već tri tjedna nismo na dnevnom redu vidjeli izvješća o radu sudova i DORH-a i mislim da je to jasna zloupotreba mogućnosti većine da određuju dnevni red. Mi ćemo ustrajno inzistirati da nam se pravodobno omogući rasprava o svom važnim temama, a ne da se ovako odgađa u nedogled", poručio je.

Ističe kako nije problem na ulazu u Sabor svakom zastupniku i službeniku izmjeriti temperaturu, izrazivši slaganje sa stavom Ustavnog suda da praksa po kojoj u sabornici smije biti samo 41 zastupnik ne zadovoljava pitanje kvoruma.

"Treba ponovno razmotriti način kako će se regulirati rad u Saboru", ustvrdio je Bartulica.

Predsjednik Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka Tomislav Tomašević ustvrdio je da je Ustavni sud dao za pravo oporbi koja je cijelo vrijeme govorila da je ta odredba Poslovnika protuustavna, jer ne omogućuje svim saborskim zastupnicima da sudjeluju u raspravama.

"Budući da je moguće tehnički omogućiti svima da glasaju, moguće je omogućiti i da svi sudjeluju u raspravi, što je njihovo pravo", istaknuo je Tomašević.

Odluku Ustavnog suda smatra "malom zadovoljštinom" s obzirom na tvrdnje HDZ-a da je oporba odluku o istražnom povjerenstvu napisala protuustavno.

"Sada se vidi da itekako znamo prepoznati što je protuustavno kada HDZ donese tu odluku, a s druge strane napisati odluku koja je u skladu s Ustavom budući da je Klub zeleno-lijevog bloka upravo bio i glavni autor zahtjeva za ocjenu ustavnosti i odluke o saborskom istražnom povjerenstvu", rekao je Tomašević.

Hitno promijeniti Poslovnik, već idući tjedan

Smatra kako je hitno potrebno promijeniti saborski Poslovnik, što očekuju već sljedeći tjedan, prije početka sjednice Sabora.

Iz njegova kluba, napomenuo je, predlagali su da se koriste još četiri manje dvorane koje su naslonjene na sabornicu i da tamo svi zastupnici mogu sjediti i pratiti raspravu, a da koriste mikrofon na ulazu u sabornicu i tako konzumiraju pravo na repliku.

"Nadam se da će do dogovora doći brzo jer sada uopće nije regulirano na koji način radi Sabor i do dogovora moramo doći prije plenarne sjednice. Vjerujem da će do dogovora doći jer Ustavni sud HDZ-u i nije dao neki manevarski prostor", ocijenio je Tomašević.