NOVI NAČINI

Barroso razmatra kako riješiti hrvatsko-slovenski spor

01.07.2009 u 13:48

Bionic
Reading

Europska komisija razmatra nove načine kako bi se pronašlo rješenje za hrvatsko-slovenski granični spor, zbog kojeg su blokirani hrvatski pristupni pregovori, izjavio je u srijedu u Stockholmu predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

"Europska komisija i ja osobno ostajemo privrženi proširenju, posebice pristupanju Hrvatske. Kao što znate, ako Hrvatska ne uđe tako brzo kao što mi želimo, to neće biti zbog izostanka angažmana Europske komisije, posebice povjerenika za proširenje Ollija Rehna, koji je napravio veliki posao. Ali, činjenica je da ima nekih poteškoća, ne s Komisijom, nego u ovom slučaju barem s jednom zemljom članicom. Mi smo izmijenili neke prijedloge kako bi se prevladale te poteškoće, ali to nije bilo moguće i sada tražimo nove načine kako bismo pronašli rješenje, ali ostajemo i dalje privrženi proširenju na istoj razini", rekao je Barroso u Stockholmu, gdje je doputovao na sastanak sa švedskom vladom, koja je u srijedu preuzela predsjedništvo EU-a.

Švedski premijer Fredrik Reinfeldt je ponovio da je o tome razgovarao s premijerima Borutom Pahorom i Ivom Sanaderom. "Sada nam treba inicijativa dviju zemalja kako bi se moglo ići dalje. Želimo se držati naših obveza, ali nam također treba pomoć dviju zemalja kako bismo našli rješenje", rekao je Reinfeldt.

Predsjednik Barroso, koji je od čelnika zemalja članica dobio jednoglasnu potporu za novi petogodišnji mandat, rekao je da i u idućem sazivu Europske komisije namjerava zadržati resor za proširenje.

"Sigurno namjeravamo zadržati opću upravu za proširenje", rekao je Barroso.