nova sutkinja

Barrett: Vrhovni sud će se voditi zakonom, a ne osobnim stavovima

11.10.2020 u 18:42

Bionic
Reading

Amy Coney Barrett, izbor američkog predsjednika Donalda Trumpa za upražnjeno mjesto u Vrhovnom sudu, rekla je da će se voditi zakonom, a ne svojim osobnim stavovima, u govoru objavljenom prije nego će biti saslušana u Senatu sljedeći tjedan. Barrett, konzervativna sutkinja žalbenog suda, rekla je da je na trenutačnoj funkciji "učinila sve kako bi postigla rezultat koji se temelji na zakonu, bez obzira na osobne preferencije".

Barrett je katolkinja koja se protivi pravu na pobačaj, o čemu bi je mogli ispitivati demokrati u Senatu. Ako Senat potvrdi Barrett, u Vrhovnom sudu će sjediti šestero konzervativnih i troje liberalnih sudaca. Konzervativni aktivisti nadaju se da će Vrhovni sud ukinuti presudu Roe protiv Wade iz 1973. kojom je legaliziran pobačaj u cijeloj zemlji.

Trump je nominirao Barrett da zamijeni liberalnu sutkinju Ruth Bader Ginsburg koja je umrla prošli mjesec.

Barrett je priopćila da će joj biti "životna čast" raditi s još osmero sudaca Vrhovnog suda te je objasnila način na koji ona pristupa slučajevima. 

"Kada donosim presudu, pročitam svaku riječ iz perspektive stranke koja gubi. Pitam se kako bih ja gledala na presudu ako je jedno od moje djece stranka protiv koje presuđujem", napisala je Barrett.

Barrett (48), ima sedmero djece i mogla bi postati peta žena koja će obnašati dužnost u Vrhovnom sudu. Prije nego što ju je Trump imenovao za sutkinju Žalbenog suda za 7. okrug u Chicagu, bila je profesorica na Pravnom fakultetu Notre Dame u Indiani.