brexit

Barnier u Berlinu na razgovorima s Merkel i Maasom: Približavamo se 'vrućoj fazi'

05.10.2020 u 11:01

Bionic
Reading

Glavni pregovarač EU za Brexit Michel Barnier u ponedjeljak je stigao u Berlin na sastanak s njemačkim državnim vrhom, u vrijeme dok raste pritisak na London i Bruxelles da postignu dogovor o uvjetima britanskog izlaska iz europskog saveza

Predviđen je Barnierov sastanak s kancelarkom Angelom Merkel i šefom diplomacije Heikom Maasom, čija država trenutno predsjeda Europskom unijom. Maas je rekao da se dvije strane približavaju „vrućoj fazi”.

Krajem godine završava prijelazno razdoblje nakon čega Britanija napušta unutarnje tržište EU-a i carinsku uniju. Izostanak dogovora do tada mogao bi rezultirati turbulencijama na tržištima i prekidom dobavnih lanaca.

Britanski premijer Boris Johnson ranije je govorio kako se sporazum o budućim odnosima s EU-om mora postići do sredine listopada ili će Britanci napustiti pregovarački stol i početi s pripremama za scenarij bez dogovora.

EU signalizira da može pričekati još nekoliko tjedana, no obje strane moraju i ratificirati eventualni dogovor, što znači da je listopad posljednji trenutak za postizanje sporazuma.

„Trenutno ima mnogo neriješenih pitanja i ako i dalje želimo postići naš cilj moramo napredovati”, rekao je Maas.

Deveti krug pregovora između Londona i Bruxellesa prošli tjedan je završio bez napretka.

Barnier je na kraju tih razgovora obećao da će „zadržati miran stav pun poštovanja”, izvijestivši o „ustrajnim ozbiljnim nesuglasicama po pitanjima od velike važnosti”.

Ti su razgovori, kojima je cilj trgovinski sporazum i uređivanje buduće suradnje, održani nakon što je Europska komisija pokrenula pravni postupak protiv Londona zbog kontroverznog zakona o unutarnjem tržištu koji krši ranije postignut sporazum s EU-om.