francuski konzervativac

Barnier: Stvarne posljedice Brexita tek se sada osjećaju

02.04.2021 u 13:52

Bionic
Reading

Bivši glavni europski pregovarač za Brexit, Michel Barnier, rekao je da se tek sada počinju osjećati stvarne posljedice britanske odluke da napusti Europsku uniju, godinama nakon referenduma 2016.

Navodeći promjene koje je brexit donio od 1. siječnja, kada je nakon isteka prijelaznog razdoblja Brexit definitivno stupio na snagu, Barnier je rekao da su trgovinske barijere, ograničenja kretanja za građane i vize za rad neizbježni.

„Stvarne posljedice referenduma tek sada počinju dopirati do mnogih ljudi”, rekao je Barnier u srijedu na skupu u Švicarskoj putem video veze iz Pariza. „Stvarnost, koju mogu svi vidjeti, je to da Brexit znači povratak trgovinskih barijera koje nisu postojale prije 47 godina”, rekao je.

Izvoz hrane i pića iz Britanije u EU smanjio se u siječnju za 75,5 posto, objavila je britanska Federacija za hranu i pića, pripisujući veći dio te brojke barijerama nakon brexita.

Britanska vlada kaže da je trgovina s EU-om pogođena pandemijom covida-19 i problemima s kojima se poduzeća susreću u prilagodbi novim carinskim pravilima, a očekuje da će se to s vremenom poboljšati.

Barnier je također istaknuo da britanski i europski građani više nemaju pravo na slobodno kretanje na britanskom odnosno europskom teritoriju, navevši kao primjer glazbenike koji moraju ishoditi radne dozvole.

Kazao je da je Brexit lekcija i za Europsku uniju, koja mora pokazati svojim građanima da Unija koristi svima i da nije distancirana i indiferentna birokracija kako je često prikazuju pobornici Brexita.

Barnier je branio svoje rezultate u pregovorima o Sporazumu o razdruživanju EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva koji je potpisan u siječnju 2020. te Sporazumu o trgovini koji je sklopljen 24. prosinca prošle godine, premda se pita jesu li se on i glavni britanski pregovarač David Frost doista razumjeli.

„Uspjeli smo postići sporazum (o trgovini) iako još uvijek nisam posve siguran da smo se dobro razumjeli svo vrijeme”, rekao je Barnier, pripisavši to „određenom stajalištu o Europi i podjeli nacionalnog suvereniteta”.

Frosta se smatra arhitektom britanske strategije za „tvrdi Brexit” s trgovinskim sporazumom ograničenog dosega.

Barnier, francuski konzervativac, bivši ministar i europski povjerenik, zauzima se za dublju integraciju europskih država.