POZLILO MU NA ISPITIVANJU

Barišić u stanu imao dva i pol milijuna kuna?

Bionic
Reading

U srijedu ujutro uhićeni Mladen Barišić smijenjen je s mjesta direktora Carinske uprave i s mjesta državnog tajnika u Ministarstvu financija. Barišić je prije 18 sati doveden na ispitivanje u USKOK. Policija ga nije ispitala jer mu je pozlilo

Imao u stanu dva i pol milijuna kuna u kešu

Policija je prilikom Barišićevog uhićenja obavila pretres njegova stana i ureda u Carini. Prema pisanju Jutarnjeg lista kod Barišića je pronađeno 2,5 milijuna kuna gotovine.Tu je informaciju za Večernji list opovrgnuo Barišićev odvjetnik Ante Madunić navodeći da je bio nazočan pretersu te da iz Barišićeva stana nije odnesen nikakav novac.

Bivši šef Carine i rizničar HDZ-a Mladen Barišić večeras nije iznio obranu pred Uskokovim istražiteljima, koji ga sumnjiče da je umiješan u aferu 'Fimi-Media', doznaje se od njegovih branitelja

Barišić se u sjedištu USKOK-a večeras zadržao oko dva sata no, kako se doznaje od njegovih odvjetnika Ante Madunića i Rajka Mlinarića, za sada nije iznosio obranu na Uskokove sumnje da je sudjelovao u nezakonitostima u slučaju 'Fimi-Media'. U sjedištu USKOK-a zadržao se oko dva sata ali obranu nije iznio jer mu je pozlilo. Njegov odvjetnik Ante Madunić kaže da će obranu najvjerojatnije iznijeti za nekoliko dana, kada se malo pribere.

Branitelji nisu željeli otkriti što USKOK stavlja na teret Barišiću, pravdajući se da je riječ o 'uskočkom' predmetu te da je postupak tajan. Zbog toga nisu željeli potvrditi ni odbaciti nagađanje medija da se Barišića tereti za višemilijunske štete u poslovima državnih tvrtki HEP, Hrvatske šume i Plinacro s tvrtkom 'Fimi-Media' u vlasništvu Barišićeve dugogodišnje prijateljice Nevenke Jurak, koja je od kolovoza ove godine u pritvoru. Naime, sumnja se da se preko te tvrtke iz državnih poduzeća izvlačio novac od kojega je dio navodno završio i u crnom fondu HDZ-a.

Odvjetnik Madunić ranije je danas izjavio da se Barišića sumnjiči za udruživanje radi počinjenja kaznenog djela, protuzakonito posredovanje i poticanje na zlouporabe položaja i ovlasti.

Nakon saslušanja, Barišić je nešto prije 20 sati policijskim vozilom sa zatamnjenim staklima odvezen natrag u Jedinicu za zadržavanje na Sjenjaku. Očekuje se da će USKOK sutra od zagrebačkog Županijskog suda zatražiti da Barišiću odredi jednomjesečni istražni zatvor.

Barišićeva smjena na Vladi

'Na današnjoj zatvorenoj sjednici Vlada Republike Hrvatske razriješila je Mladena Barišića dužnosti državnog tajnika Ministarstva financija i ravnatelja Carinske uprave u Ministarstvu financija. Privremenom ravnateljicom Carinske uprave u Ministarstvu financija do okončanja postupka imenovanja na temelju provedbenog javnog natječaja imenovana je Vesna Kadić Komadina.

Također, Mladen Barišić je razriješen dužnosti člana Skupštine Agencije za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama d.o.o. te s dužnosti člana Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za suzbijanje sive ekonomije', stoji u priopćenju na stranicama Vlade.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker, inače direktno nadređeni uhićenom šefu Carinske uprave Mladenu Barišiću, pojavio se danas u Vladi, gdje je premijerka Jadranka Kosor primila izaslanstvo MUP-a povodom Dana policije. Šukera su prilikom ulaska u Vladu presreli novinari i pitali ga što će napraviti s danas uhićenim prvim čovjekom Carinske uprave, na što je ministar financija odgovorio: 'Sve ćete doznati nakon užega kabineta Vlade.'