VESELO U SABORU

Barba Luka: Od sreće bih zapjevao

Bionic
Reading

Dok bi umirovljeni političar, nekad predsjednik Hrvatskog sabora, Luka Bebić mogao zapjevati zbog pozitivnih rezultata na referendumu o pristupanju Hrvatske EU, njegov stranački kolega i prethodnik na poziciji čelnog čovjeka Sabora Vladimir Šeks podsjetio je da bi Hrvatska ostala bez EU da nije bilo izmjena Ustava

Bivši predsjednik Hrvatskog sabora i umirovljeni političar Luka Bebić pozdravio je odluku hrvatskog biračkog tijela, odnosno njih 67 posto koje je glasalo za EU. Prokomentirao je i slabu izlaznost.

'Rezultat odaziva su možda i posljedica zamora od izbora, ali i kampanje koja je mogla biti dinamičnija. Na to su utjecale i okolnosti krize u EU, no entuzijazam će porasti', ocijenio je Bebić.

Novinare je zanimalo i zna li Bebić da li je njegov prijatelj Ivo Sanader glasovao na referendumu, te zašto ga nema na svečanosti u Saboru.

'Vidio sam na TV da je glasovao na referendumu. Ne znam je li trebao ovdje biti i koji su kriteriji za pozivanje bili. Ako su pozvani bivši saborski zastupnici, onda je trebao biti pozvan i on. Ne znam kakva je bila selekcija, no nikakve iznimke ne treba praviti kad se radi o načelima. Načela treba poštovati', rekao je Bebić.

Nastavio je u vedrijem tonu, primijetivši kako je kvartet koji je zabavljao uzvanike lociran ispod njegova portreta u dvorani Ante Starčevića.

'Vjerojatno sam im inspiracija. Ne bih mogao zasvirati, ali mogao bih zapjevati zbog ovih pozitivnih rezultata. Pjesma nastaje u dobrom raspoloženju, dobrim i povoljnim okolnostima. Treba samo stvoriti atmosferu i skloni glazbi se pridružuju pjesmi', rekao je Bebić podsjećajući kako je 'u kampanjama ne samo govorio, nego i pjevao'.

Njegov prethodnik na poziciji predsjednika Hrvatskog sabora, Vladimir Šeks govorio je u ozbiljnijem tonu. Za uspjeh referenduma ključnim je ocijenio ustavne promjene otprije dvije godine.

'Za pozitivan ishod referenduma potrebna je većina izašlih na biračka mjesta. Da je ostao stari Ustav, Hrvatska ne bi bila u EU, jer ne bi bilo 50 posto izašlih ni 50 posto plus jedan od sveukupnog broja birača', upozorio je Šeks.

I po njegovu mišljenju na izlaznost je utjecalo više faktora - kriza u EU, ali i kriza povjerenja u institucije političkog sustava u Hrvatskoj. 'Kad se sve to sagleda - 67 posto ZA više je nego solidan rezultat', zaključio je Šeks.