KONFERENCIJA ŠEFOVA PARLAMENATA

Barba Luka na prvoj crti bojišnice

19.07.2010 u 12:06

Bionic
Reading

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u ponedjeljak na otvaranju 3. svjetske konferencije predsjednika parlamenata u Ženevi, na kojoj sudjeluje i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, pozvao je nacionalne parlamente na snažniju angažiranost u rješavanju pitanja koja su istovremeno lokalna i globalna

Podsjećajući na važnu ulogu parlamenata kao glasa naroda, ukazao je na to da na zastupnicima leži teret velike odgovornosti. 'Vi ste na prvoj crti bojišnice. Vi ste borite za ljude', poručio je Ban Ki-moon

Prema njegovim riječima, svijet sada više nego ikada treba snažne parlamente i njihovo jedinstvo. 'Financijska kriza, kriza s hranom, klimatske promjene, terorizam, organizirani kriminal i širenje nuklearnog oružja globalna su i lokalna pitanja', kazao je čelni čovjek Svjetske organizacije.

'Ta pitanja zahtijevaju kolektivni odgovor i kolektivno vodstvo', dodao je Ban Ki-moon koji u svom govoru nije zaboravio spomenuti ulogu parlamenata u promicanju ženskih i manjinskih prava.

'Računam na vašu predanost', poručio je glavni tajnik UN-a predstavnicima 155 zemalja članica Interparlamentarne unije (IPU) okupljenih u Palači naroda, europskom sjedištu UN-a.

Pozivajući se na riječi predsjednika IPU-a Thea-Ben Gurirabe da je prva uloga parlamentaraca borba za opće dobro, zaključio je da 'nema demokracije bez snažnih parlamenata'.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić obratit će se svojim kolegama u kasnim poslijepodnevnim satima. Ovo je prvi summit IPU-a u Ženevi. Dvije prethodne konferencije održane su u New Yorku 2000. i 2005. godine.