otvorena pitanja

[FOTO/VIDEO] Banožić otkrio detalje obuke ukrajinskih vojnika: 'Riječ je o obuci koja ima humanitarni karakter'

24.11.2022 u 10:03

Bionic
Reading

Ministar obrane Mario Banožić nakon sjednice Vlade pojasnio je detalje Vladine odluke o sudjelovanju u misiji vojne pomoći Ukrajini, te otkrio detalje o kakvoj se obuci ukrajinskih vojnika radi

Banožić je na početku izjave kazao da je i ova odluka koja uključuje i obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj išla istim temeljem kao i sve ranije, pa i kad je Milanović bio premijer. 'Ne vidim zašto je sada postala sporna jer u njoj nema ništa sporno', kazao je Banožić.

'Temeljem zakona, jasno se govori da je riječ o saveznicima, članicama NATO-a i Sporazuma o miru u kojemu je Ukrajina članica od 1994. Nema prostora za stavljanje upitnika oko ove odluke', rekao je Banožić dodajući da je riječ o vojnoj misiji te da se odluke donose u Saboru.

Upitan za komentar dijela zastupnika koji su već rekli da ovo neće podržati, Banožić je kazao: 'Volio bih čuti utemeljenje zašto neće podržati. Ajmo pustiti to Saboru i zastupncima neka pokažu tko je tko. Zašto su protiv i zašto su zastupnici izlazili u javnost kad Glavni stožer nije ni definirao kakve će pakete obuke ponuditi'.

'Neki zastupnici i predsjednik bili su protiv, a da nisu ni znali o čemu se radi', dodao je.

Ministar obrane Mario Banožić o obuci Ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj unatoč protivljenju Predsjednika Milanovića. Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar / CROPIX

Pojasnio je i detalje o kakvoj se točno obuci radi. 'Radi se o obučnim aktivnostima koje imaju humanitarni karakter, karakter okrenut miru. Radi se o obuci vođa i instruktora, borbenih spasioca, obuci inženjerske-pionirske specijalnosti i obuci sanitetskih timova', rekao je Banožić.

Upitan da komentira najavu kaznene prijave koju je spominjao Arsen Bauk, ministar kaže da ga se godinu i pol dana stalno optužuje za kaznena djela i da je to alat kojim se pokušava nekoga plašiti u javnosti.

  • +7
Mario Banožić Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

Govorio je i o izboru novog šefa VSOA-e. 'Sukladno zakonu, dat ću prijedlog predsjedniku Republike i Vlade. O tom se imenu neće raspravljati u javnosti, posebno ne na način kako je dosadašnji ravnatelj smijenjen putem medija', rekao je Banožić. Dodao je da ne prihvaća stav o 'paketima' jer svako mjesto ima svoje specifičnosti i ne pristaje na trgovinu.

Ministar kaže kako je uvjeren da dosadašnji ravnatelj VSOA-e nije kriv za nikakve malverzacije te da bi Kinder i sam dao ostavku da nije smijenjen preko medija. 'Što se tiče VSOA-e ne možete samo tako uređivati papire, to su gluposti. Neka tijela rade svoj posao, to se odnosi na neka prošla vremena. Jako jako teško je ispremještati neke naloge u zadnjih par godina' kaže. Dodaje i da ima tri ili četiri kandidata za koje postoje naznake da su spremni preuzeti dužnosti šefa VSOA-e, ali nije htio govoriti o imenima.

Ministar obrane Mario Banožić o izboru novog ravnatelja VSOA-e Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar / CROPIX