ministar obrane

[VIDEO/FOTO] Banožić o padu drona u Zagrebu: Ovo nije bila prijetnja za RH, sustav nije zakazao; Hranj: Imamo protuzračnu obranu, ali ona ima ograničenja

11.03.2022 u 11:21

Bionic
Reading

O padu bespilotne letjelice, čiji su se dijelovi rasuli po zagrebačkom Jarunu u četvrtak navečer, u petak je na konferenciji za medije govorio ministar obrane Mario Banožić

Ministar Banožić rekao je da je letjelica ušla u hrvatski zračni prostor u 22.57 te da je u njemu bila nešto više od sedam minuta i da je ZMIN (Zračno motrenje i navođenje) utvrdio sam pravac kretanja od trenutka u kojem je ušla u Hrvatsku pa sve do njenog pada.

'Pravac kretanja je utvrđen. Ovo vjerojatno nije bila prijetnja za Republiku Hrvatsku i nema mjesta strahu', rekao je Banožić i dodao da Hrvatska surađuje s NATO-om i susjednim državama.

'Nastavlja se kriminalističko istraživanje, imamo neke podatke koje moramo potvrditi. Pitanje je cilj letjelice', rekao je Banožić i dodao da je razgovarao s ministrima obrane Mađarske i Slovenije.

  • +7
Banožić i Hranj o padu bespilotne letjelice u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Višnjić

Načelnik Glavnog stožera, admiral Robert Hranj rekao je da je incident prilično ozbiljan te da se radi na utvrđivanju činjenica. Dodao je da Hrvatska ima protuzračnu obranu, ali da ona ima ograničenja te da je u planu intenzivna modernizacija i na listi je prioriteta. Rekao je i da su hrvatski radari pratili letjelicu od njenog ulaska u hrvatski zračni prostor te potvrdio da hrvatski borbeni avioni MiG-21 nisu bili dignuti zbog ove prijetnje (hrvatski MiG-ovi nisu deklarirani za let noću i hrvatski piloti nisu obučeni za takve letove, op.a.). Rekao je i da preliminarni pregled pokazuje da dron nije bio naoružan.

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Višnjić

Obojica odbacuju tvrdnje da je sustav zakazao iako je letjelica više od sedam minuta letjela kroz hrvatski zračni prostor prema glavnom gradu te se ništa nije poduzelo da ju se sruši i spriječi u tome, a i činjenica je da Hrvatska nije dobila nikakvo upozorenje Rumunjske i Mađarske, dviju članica NATO-a kroz čiji je zračni prostor letjelica doletjela do Hrvatske.

'Sustav domovinske sigurnosti nije zakazao. Od ulaska do pada prošlo je malo vremena. Kad dobijemo sve informacije, kad napravimo kompletnu forenziku, moći ćemo reći što se dogodilo', rekao je Banožić.

  • +8
Padobran snimljen tijekom policijskog očevida nakon pada letjelice na Jarunu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Hranj je rekao da nije podignuta spremnost na radarima i u sustavu protuzračne obrane, ali da su te jedinice ionako uvijek u visokom stupnju spremnosti. Dodao je kako se nada da se ovakav incident neće ponoviti.

'Ovo nam je dobro upozorenje, moramo to analizirati i vidjeti koja su poboljšanja hitno nužna da sljedeći put budemo još bolji', rekao je načelnik Glavnog stožera.

Kad je riječ o točnom mjestu ulaska letjelice u hrvatski zračni prostor, Hranj je rekao kako je to bio 'potez Zagreb - Koprivnica - prema granici'.

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Prethodno su iz Vlade RH izvijestili da je u petak ujutro održan sastanak 'nadležnih tijela sigurnosno-obrambenog sustava'.

'Sve nadležne službe uključene su odmah po uočenom padu besposadne letjelice vojnog tipa koja je, prema dosad prikupljenim podacima, u hrvatski zračni prostor ušla iz smjera istoka prema zapadu, odnosno iz zračnog prostora Mađarske, brzinom od 700 km/h na visini od 1300 metara', izvijestili su iz Vlade.

O incidentu se oglasio i premijer Andrej Plenković rekavši da je srušena letjelica ruske proizvodnje, a da se ne zna je li bila u posjedu ruske ili ukrajinske vojske.

'U Hrvatsku je došla iz pravca Mađarske, a prema riječima Viktora Orbana, tamo je došla iz pravca Rumunjske. Letjela je nekoliko minuta iznad Hrvatske i srušila se u Zagrebu', izjavio je premijer Andrej Plenković u Versaillesu u petak, završnog dana neformalnog sastanka na vrhu EU-a.

Dron Tu-141 Izvor: Creative Commons / Autor: George Chernilevsky