ministar obrane

Banožić o incidentu s Rusima u ZTC-u, kupnji borbenih aviona i salvi uvreda na njegov račun: Postoji moment kada kažete da je dosta, pa uzvratim

14.10.2022 u 20:25

Bionic
Reading

Mario Banožić, ministar obrane gostovao je u RTL-u Danas komentirajući dolazak Rusa u ZTC, osvrnuo se na protupožarnu sezonu, kupnju borbenih aviona te odlazak HDZ-ova zastupnika u Ratnu školu

Mario Banožić, ministar obrane gostujući u RTL Danas na smjenu direktora Zrakoplovno-tehničkog centra (ZTC) zbog sastanka s predstojnikom ruskih tvrtki rekao je da se razriješenje i novo imenovanje može očekivati 'vrlo, vrlo skoro'.

Osvrčući se na probleme koji su nastali u protupožarnoj sezoni koji su samo ubrzali odluku rekao je da nije 'bilo odgovorno činiti odluku na takav način i dopustiti da protupožarna sezona ne završi s dovoljnim brojem kanadera i air traktora'.

'Ono što mene zanima je kako će se održavati sljedeća sezona i što će se događati s ostalim resursima koji se nalaze unutar Hrvatske vojske i ministarstva, prije svega govorim o zrakoplovima koji će biti zapadnog podrijetla, a ne istočnoga', rekao je Banožić.

Na pitanje osjeća li se odgovorno kao ministar za nastalu situaciju jer oporba traži smjenu, Banožić je odgovorio:

'Oporba traži smjenu na bilo koji način, ali ono što treba zaključiti je da je ovo ugovornom odnosu između Ministarstva obrane, mi ne sudjelujemo u radu tijela društava, samo možemo razgovarati s društvima', dodao je ministar naglasivši da kada su počeli shvaćati da postoje problemi, u ožujku je razgovarao s Upravom ZTC-a i na zajedničkim kolegijima, ali je bilo jasno da protupožarna sezona tu i nikako se 'ne smijemo dovesti u situaciju da se nešto dogodi hrvatskim građanima'.

O Anti Bačiću

Ministar kaže da prekršio ni jedan zakon kada je poslao Antu Bačića u vojnu školu.

'Riječ je o praksi jednoj koja se događala posljednjih desetak godina. Bilo je više od 80 slučaja koji su po modelu diskrecijske odluke ministra, na prijedlog čelnika, odabran kandidat. Nema nigdje u zakonu da ne smije biti zastupnik ni dužnosnik. Nije do tada bio ni jedan, ali je bilo riječ od vatrogascima i sl.', istaknuo je Banožić.

Predsjednik Milanović je najavio da će Bačiću zabraniti ulazak u vojarnu. Banožić smatra da je to demonstracija sile koja nije primjerena demokracijskoj zemlji.

'Dostojanstveno sam prihvaćao što se radi sustavu obrane i hrvatskim vojnicima, ali i meni kao ministru obrane. Pogledajte samo tu salu uvreda koje imamo sve ove godine. Ja to trpim dostojanstveno. Ali postoji moment kada kažete da je sada dosta pa uzvratim', nastavio je ministar obrane.

Istraga o dronovima

'Dronovi su se pojavili na širem području Knina pa tako i iznad vojarne. Još uvijek se ne zna čiji su, istraga je i dalje u tijeku', kazao je Banožić dodavši kako su nakon pada drona u ožujku krenuli u traženje, kroz bilateralne odnose i postoje sustave koje su nabavljali da se što prije zaštiti hrvatsko nebo.

'Odabrali smo našu zemlju saveznicu, Francusku, koja je već odabrana kroz sustav višenamjenskih borbenih aviona. Očekujem da ćemo ove godine kratke domete riješiti, a početkom iduće ćemo krenuti s onima srednjeg dometa', rekao je Banožić.