BIVŠI GLAVNI STRATEG

Bannon: Trumpovog sina razbit će kao jaje na nacionalnoj televiziji

03.01.2018 u 20:00

Bionic
Reading

Bivši glavni strateg Bijele kuće Steve Bannon nazvao je sastanak Trumpovog sina i glavnih dužnosnika iz kampanje sa skupinom Rusa u lipnju 2016. 'izdajničkim' i 'nedomoljubnim', pokazuju ulomci iz nove knjige koje je u srijedu dobio na uvid Reuters

Bannon je ostao zaprepašten susretom u Trump Toweru u New Yorku na kojem je ruski odvjetnik navodno ponudio inkriminirajuće informacije o predsjedničkoj kandidatkinji demokrata Hillary Clinton, stoji u knjizi 'Fire and Fury: Inside the Trump White House' ('Vatra i bijes: unutar Trumpove Bijele kuće'), autora Michaela Wolffa.

Wolff, inače novinar Hollywood Reportera, knjigu je napisao na temelju više od 200 razgovora s predsjednikom, njegovim najbližim suradnicima i članovima administracije. 

Na susretu koji je organizirao Trumpov sin Donald Jr. sudjelovao je i predsjednikov zet Jared Kushner, kao i tadašnji šef kampanje Paul Manafort. Taj je sastanak postao tema savezne istrage o potencijalnoj uroti Trumpa i Rusije na izborima, što američki predsjednik odbacuje. 

'Trojica istaknutih dužnosnika kampanje smatrali su da je dobra ideja susresti se sa stranom vladom unutar Trump Towera, u konferencijskoj sali na 25. katu, bez odvjetnika. Nije bilo odvjetnika', rekao je Bannon u toj knjizi. 

'Čak i ako ne mislite da je to izdaja, nepatriotski čin ili grozno sr..e, a ja mislim da je sve to, svejedno bi odmah trebali pozvati FBI', istaknuo je Bannon. 

Kad je posrednik predložio taj sastanak, kazavši da Rusi nude inkriminirajuće informacije o Clinton, Trumpov sin je odgovorio u emailu 'to mi se sviđa'. 

  • +43
Sva lica Donalda Trumpa Izvor: Reuters / Autor: JONATHAN ERNST

Bannon je postao Trumpov šef kampanje u mjesecima uoči izbora u studenom 2016., nakon susreta u Trump Toweru, a nakon izborne pobjede je postao glavni strateg Bijele kuće tijekom turbulentnih prvih osam mjeseci predsjedništva. 

Trump mu je uručio otkaz u kolovozu, uklonivši tog krajnje desnog arhitekta svoje pobjede i glavnog poticatelja nacionalističkih i antiglobalizacijskih aspekata njegove politike. 

Bannon, koji se nakon otkaza vratio na svoj krajnje desni portal Breitbart, u knjizi kaže i kako će istraga o uroti Trumpa i Rusa biti usredotočena na pranje novca. 

  • +10
Ivanka Trump i Jared Kushner uslikani u šetnji Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Razbit će Donalda mlađeg kao jaje na nacionalnoj televiziji', rekao je Bannon. 

Manafort i njegov poslovni suradnik Rick Gates, koji je također radio u Trumpovoj kampanji, u studenom su odbacili svoju krivnju po saveznoj optužnici koju je podigao posebni savjetnik Robert Mueller zadužen za istragu o povezanosti s Rusijom i koja uključuje optužbe o pranju novca, uroti protiv Sjedinjenih Država i izostanku registracije rada za bivšu ukrajinsku, prorusku vlast.