Strateg krajnje desnice

Bannon se izjasnio da nije kriv, suđenje počinje u svibnju 2021.

31.08.2020 u 23:41

Bionic
Reading

Bivši savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa Steve Bannon i ratni veteran Brian Kolfage, optuženi za pronevjeru doniranog novca u kampanji za gradnju zida na granici s Meksikom, izjasnili su se da nisu krivi na saslušanju u ponedjeljak, a sud je početak suđenja zakazao za svibanj 2021.

Savezno tužiteljstvo optužilo je 20. kolovoza Bannona, Kolfagea i još dvije osobe za pronevjeru novca u kampanji za prikupljanje 25 milijuna dolara u kampanji "Gradimo zid". Bannon i Kolfage iskoristili su stotine tisuća dolara iz te svote u privatne svrhe, navodi se u optužnici.

Šezdesetšestgodišnji Bannon izjasnio se da nije kriv, kao i Kolfage (38), koji je izgubio obje noge i desnu ruku u raketnom napadu u Iraku 2004. .

Američka okružna sutkinja Analisa Torres na Manhattanu odredila je datum početka suđenja za 24. svibnja 2021.

U virtualnom saslušanju, sutkinja je kazala da je tek nekoliko sudnica u zgradi opremljeno tehnički za pandemiju koronavirusa te izrazila nadu da će suđenje moći početi zakazanog datuma.

Kao visoki savjetnik Trumpa u predsjedničkoj kampanji i zatim kao glavni strateg u Bijeloj kući, Bannon je pomogao stvoriti desnu populističku strategiju "Amerika na prvom mjestu" i protuuseljeničku platformu koja je obilježila tri i po godine Trumpova mandata.

Dvojica drugih suoptuženika u istome predmetu - Andrew Badolato (56) i Timothy Shea (49), također su se izjasnili da nisu krivi na saslušanju u ponedjeljak.

Bannon, Kolfage, Badolato i Shea se brane sa slobode uz jamčevinu no predali su putovnicu.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak da se osjeća "vrlo žalosno" zbog uhićenja Stevea Bannona, kojega je smijenio 2017., no distancirao se od njegove privatne inicijative da sagradi pogranični zid s Meksikom i istaknuo da s njime nije godinama u kontaktu.