LOKALNA UPRAVA U KRIZI

Bankrotirat će Napulj, Palermo...

26.07.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Dok je medijska pažnja većinom usmjerena na visoku financijsku politiku, sve više se mogu primijetiti slučajevi u kojima lokalne samouprave ostaju bez novaca i proglašavaju bankrot, poput deset talijanskih gradova koji ne znaju hoće li na jesen otvoriti škole za učenike

Kriza u Italiji nije samo povezana s budućnošću eurozone, nego se može vidjeti i u stanju lokalne samouprave, konkretno deset gradova poput Napulja, Palerma na Siciliji i Reggio Calabrije, koji su na rubu bankrota. Kako javlja Daily Telegraph, dugogodišnja korupcija, loše vladanje i neodgovornost političara u južnoj Italiji konačno su došli na naplatu, i to u najgorem mogućem trenutku za krizom pogođenu Italiju.

Zbog štednje i rezanja upitno je hoće li se na jesen otvoriti škole u gradovima koji su financijski na rubu ponora, a svakako ne pomaže ni povezanost lokalnih struktura s mafijom. Zato su tu planovi štednje vlade Marija Montija, koji uključuju rezanje milijarde eura u 2013. godini za pomoć lokalnoj samoupravi, što će ostaviti nepremostivu rupu u budžetima mnogih južnotalijanskih gradova.

Bankrot je sudbina i grada San Bernardino iz Kalifornije, koji je treći grad iz ove savezne države koji je 'proglasio stečaj' u proteklih mjesec dana. Donedavno se u Kaliforniji nisu mogli sjetiti kada je grad s više od 200 tisuća stanovnika proglasio bankrot, no sada se svi polako navikavaju na takav razvoj događaja. Sada su to učinili Stockton, Mammoth Lakes i San Bernardino, od 28. lipnja do danas. Minus San Bernardina iznosi vrtoglavih 45 milijuna dolara.

Uostalom, bankrot lokalne uprave nije nepoznat u Hrvatskoj, zahvaljujući slučaju Zlatara, općine koja je uzela kredite koje onda bankama nije mogla vraćati.