IMALE ŠIFRU ZA RAČUNE

Bankovne blagajnice ukrale 3,5 milijuna kuna

14.05.2010 u 18:27

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Koprivnici je nakon istrage podiglo pred Županijskim sudom u Koprivnici optužnicu protiv dviju hrvatskih državljanki J. C. (1966.) i M. G. (1973.), blagajnica banke u Đurđevcu, koje su krivotvorenjem oštetile stranke za više od tri i pol milijuna kuna, priopćeno je na internetskoj stranici tog ŽDO-a.

Optuženice su od 2003. do sredine 2006., radeći kao blagajnice u sektoru građanstva u banci u Đurđevcu, bile ovlaštene da obavljaju poslove s gotovinom te poslove bezgotovinskog platnog prometa s građanima i pravnim osobama.

Okrivljene su da su u nakani da se okoriste šifrom koja im je omogućivala pristup i uvid u kunske i devizne račune klijenata, s pomoću uplatno-isplatne dokumentacije koju su same sastavljale i potpisivale u ime korisnika određenih računa, ušle, J. C. u 35, a M. G. u četiri računa. S tih su računa "skinule" i zadržale novac - J. C. više od tri milijuna i 80 tisuća kuna, a M. G. više od 470 tisuća.

Riječ je kaznenim djelima zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave.

Županijsko državno odvjetništvo u Koprivnici je u optužnici predložilo oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi.