DUG ZA SPALADIUM ARENU

Banke u ponedjeljak blokiraju račun Grada Splita?!

Bionic
Reading

Zbog duga za najam Spaladium Arene koji se u proteklih 12 mjeseci popeo čak na 21,5 milijuna kuna, što je na koncu dovelo do zatvaranja druge po veličini sportske dvorane u državi vrijedne više od 70 milijuna eura, banke koje su pratile projekt izgradnje velebnog borilišta u Lori u ponedjeljak namjeravaju blokirati račun Grada Splita

Naime, prema informacijama koje je dobila Slobodna Dalmacija od dobro obaviještenog izvora, Erste banke i Zagrebačke banke još sredinom ovog tjedna poslale su službeni dopis Banovini u kojem su gradskim čelnicima najavile pokretanje ovrhe i blokadu računa ako Grad Split ne plati milijunski račun za najam dvorane.

Podsjetimo, tijekom 2012. godine Grad nije niti jednom uplatio tvrtki 'Sportski grad TPN' koja upravlja dvoranom u Lori račun za najam, što mu je bila obveza prema ugovoru sklopljenom s konzorcijem 'Konstruktor-inženjeringa', 'Dalekovoda' i IGH-a prilikom izgradnje arene za potrebe Svjetskog rukometnog prvenstva. Grad, naime, s jedne strane tvrdi kako nema novca za plaćanje milijunskog najma idućih trideset godina, posebno zbog činjenice što je zapeo drugi dio projekta Spaladium centra, koji uz dvoranu sadržava i stometarski toranj, garaže i trgovački centar. Bez tih sadržaja, smatraju u Gradu, ugovor o najmu ne vrijedi te su spremni pravdu tražiti i sudskim putem.

Dopisivanje s bankarima Banke, pak, s druge strane očekuju da Grad i država uplaćuju novac za najam dvorane jer ih na to obvezuje još uvijek važeći ugovor koji nikada nije raskinut, i to prije svega kako bi konzorcij mogao servisirati izdašne kredite podignute za početak gradnje u Lori. Također, bankari su proteklih nekoliko mjeseci više puta tražili od gradske uprave da se izjasni kada će početi uplaćivati sredstva za najam dvorane, no Grad im, doznajemo, na zadnja tri dopisa uopće nije odgovorio. Da su banke zaprijetile ovrhom i blokadom računa jučer je neizravno potvrdio i dogradonačelnik Jure Šundov. Doduše, prema njegovim riječima, korespondencija Grada i banaka traje već mjesecima.

'U stalnom smo kontaktu s njima, no još nema konkretnog rješenja problema. Ponavljam, mislim da je najbolje da se druga faza projekta u Lori nastavi. Nadam se da će se na koncu za to pronaći rješenje, iako je čitava stvar s javno-privatnim partnerstvom napravljena loše, što je nedavno ustvrdio i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić. Treba pričekati, naći ćemo se uskoro s predstavnicima državnog vrha i konzorcija, te ćemo vidjeti kako se stvar može riješiti. Ako ne bude dogovora, onda ćemo ići na sud, pa će Gradu biti onako kako su mu zakuhali oni prije nas, oni koji su potpisali ovakav ugovor s konzorcijem', ustvrdio jer Šundov, dotaknuvši se tako i HDZ-ove vladavine Splitom i tadašnjega gradonačelnika Ivana Kureta u čijem je mandatu izgrađena dvorana, ali i potpisan ugovor o JPP-u s konzorcijem triju tada najjačih građevinskih tvrtki u državi.