NOĆNA MORA 2010.

Banke Amerikancima zaplijenile milijun nekretnina

14.01.2011 u 14:35

Bionic
Reading

Američki se san pretvorio u pravu noćnu moru za milijun Amerikanaca kojima su banke u 2010. godini zaplijenile domove. To je, kako javlja Reuters, rekordan broj zapljena nekretnina u Americi zabilježen u jednoj godini

Samo u prosincu prošle godine banke su oduzele 69.847 nekretnina, te je godina završila s brojem od 1,05 milijuna zaplijenjenih kuća i stanova. To je, prema podacima tvrtke Realty Track, nadmašilo rekord od 918 tisuća domova zaplijenjenih u 2009. godini. Da je riječ o iznimnom porastu zapljena, potvrđuje i podatak da su, primjerice, u 2005. godini banke građanima oduzele 100.000 kuća.

Broj zahtjeva za provođenje postupka zapljene nekretnina također je rekordan i lani se popeo na čak 2,9 milijuna. Ukupan broj nekretnina na koje se odnosi takav podnesak u 2010. godini umalo je tako premašio brojku od tri milijuna. To bi se i dogodilo da u četvrtom tromjesečju prošle godine nije došlo do laganog zaustavljanja trenda zaplijene nekretnina.

Naime, pokrenute su brojne polemike oko potrebne dokumentacije i same procedure oduzimanja nekretnina, što je navelo mnoge zajmodavce da bar privremeno obustave te postupke, izjavio je James J. Saccacio, izvršni direktor u tvrtki RealtyTrac.

Procjenjuje se da je oko četvrt milijuna pokrenutih postupaka zapljene nekretnina, koji su zaustavljeni krajem prošle godine, a može se očekivati da će i ti zaustavljeni postupci biti ponovno pokrenuti već početkom ove godine.

Nevada, Arizona i Florida i dalje nastavljaju biti vodeće američke države s najvišom stopom zapljena nekretnina u SAD-u. Više od polovice od ukupnog broja zaplijenjenih nekretnina zabilježeno je u samo pet američkih država Kaliforniji, Floridi, Arizoni, Illinoisu i Michiganu.

U Nevadi je jedna od 11 stambenih jedinica dobila barem jedan podnesak za provođenje postupka zapljene, što je četiri puta više od nacionalnog prosjeka.