BARROSO PREDLAŽE

Bankarima u minusu oduzeti bonuse i dividende

17.10.2011 u 12:00

Bionic
Reading

Financijeri optuženi za manipulacije financijskim tržištem mogli bi postati subjekti individualnih kaznenih sankcija na temelju zakona koji će predložiti predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. Osim toga, Barroso predlaže da se bankama koje nemaju potreban kapital ne bi smjele isplaćivati dividende i bonusi

Čelnici četiri najveće skupine u Europskom parlamentu snažno su poduprli Barrosov plan za suočavanje s krizom u eurozoni, javlja portal Actmedia.eu.

Predsjednik Europske komisije je također dodao kako Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF) mora biti svojevrsni 'firewall' i da njegov kapacitet treba biti 'maksimalan'. Jasno je rekao da banke koje su u procesu dokapitalizacije prvo trebaju koristiti privatne izvore kapitala. Sljedeći korak će biti nacionalne vlade i njihovo pružanje potpore, dok bi na sredstva EFSF-a trebalo gledati kao na posljednju opciju.

Dodao je kako se bankama koje nemaju potreban kapital ne bi smjele isplaćivati dividende i bonusi.

Rekao je kako se to isto odnosi i na francuske banke.

'Ignoriranje stvarnosti nije rješenje', kazao je Barroso.

Kako piše Dow Jones Newswires, francuske banke smatraju kako ne trebaju povećati kapital. I francuski premijer Francois Fillon izjavio je prošlog tjedna kako je uvjeren da francuske banke mogu mobilizirati vlastita sredstva, kako bi ojačale svoju financijsku bazu.

Prijedlog Komisije bit će predstavljen u četvrtak.

Podsjećamo, Jose Manuel Barroso je rekao da će ovaj tjedan predložiti da se 'u europske zakone uvrsti individualna kaznena odgovornost za financijske prevarante', piše The Telegraph.

Ovi planovi EU-a usredotočit će se na suzbijanje visoke frekvencije trgovinske razmjene.

'Svjedoci smo nepoštenog ponašanja, a neka od njih prouzročila su aktualnu krizu. Uništit ćemo takvu praksu', poručio je Barroso.

'Oni koji krše pravila suočit će se s kaznama', dodao je Barroso.

Komisija će zatražiti nove ovlasti temeljem članka 83. Lisabonskog ugovora čime EU ima pravo nametnuti minimalna pravila i sankcije zemljama članicama kada je to potrebno, 'kako bi se osigurala učinkovita provedba' politike EU-a.

Klauzula omogućava EU da proširi europski uhidbeni nalog i izvan ograničenog područja kao što je terorizam, trgovina opojnim drogama, te pranje novca.

Novi prijedlozi su dio Komisijinog nadzora direktive o zlouporabi tržišta. Nova će direktiva postati pravomoćna kada ju odobre EU ministri i eurozastupnici.

Mnogi od prijedloga temelje se na pravilima koja se već provode u Velikoj Britaniji. Uprava za financijske usluge smatra se modelom za druge članice EU.

Dužnosnici kažu kako je potrebno reformirati aktualne zakone EU-a koji datiraju iz 2003, s obzirom da su se pojavile nove tržišne metode, a i globalizacija osvaja preko granica.