CRVENI TEPIH ZA KAPITAL

Bankari bježe iz Pariza u London

21.08.2012 u 08:28

Bionic
Reading

Kapital je kažu plaha zvjerka. Čim osjeti bilo kakvu nesigurnost, bježi tamo gdje nema prijetnje ili su okolnosti povoljnije. S takvim se iskustvom ovih dana suočava financijsko tržište u Francuskoj. Naime, kako prenosi Reuters, velik broj francuskih banaka planira prebaciti svoje poslovanje u London

Dakle, kad je riječ o profitu, lako se zanemari i tradicionalna netrpeljivost dviju velikih sila koje dijeli La Manche. Naime, francuski bankari su izuzetno zabrinuti zbog poreza na financijske transakcije koji je jedna od mjera nove vlade predsjednika Françoisa Hollandea koji je pak u kampanji stekao značajnu podršku javnosti upravo svojim oštrim kritikama bankarskog sustava i njihovog ponašanja tijekom krize. I dok su bankari mislili da će se oštre riječi iz kampanje po dolasku na vlast ublažiti, Hollande se nije dao i vlada je donijela zakon o porezu od 75 posto za one koji najviše zarađuju. Oni su se pak odmah dali u akciju i stali tražiti mjesto s kojeg će moći voditi svoje operacije i plaćati manje poreze, a da ipak nije daleko i kao logično se rješenje nametnuo glavni grad Velike Britanije.

Pokazuje se tako da su mnogi od njih vjerojatno poslušali britanskog premijera Davida Camerona koji je u lipnju rekao kako će njegova vlada 'prostrti crveni tepih' francuskim tvrtkama ako Hollandeova vlada odluči povećati poreze bogatima. Hollande je kasnije posjetio Camerona i oni su se šalili na račun crvenog tepiha, ali smiješak francuskog predsjednika je bio malo kiseo. Kako i neće kad se priča da čak 20 posto tvrtki izlistanih na pariškoj burzi ozbiljno razmatra opciju odlaska i priprema procjene učinka takve odluke. Vlada pak nema nikakvih instrumenata kojima bi ih spriječila budući da je sloboda kretanja ljudi, robe i kapitala jedan od aksioma Europske unije.

Prema navodima Reutersa, Société Générale, jedna od vodećih francuskih banaka planira prebaciti dio osoblja u London. A na takav se potez, kako navode pariški poslovni izvori, priprema i Bernard Arnault, najbogatiji Francuz, osnivač i vlasnik tvrtke LVMH poznate po svojim luksuznim proizvodima. Jedan pak od ljudi izravno povezanih s Arnaultom je za Reuters izjavio kako ga ne bi začudilo da je već učinjen niz koraka na tom planu.

Jedan od bankara uključenih u veliku relokaciju cijelu je situaciju opisao uspoređujući Pariz s hotelom s pet zvjezdica u kojem je život bio luksuzan, ali su se stvari promijenile te si više taj luksuz ne mogu priuštiti. I lijepo su se preselili preko Kanala. Prema nekim procjenama u Londonu već radi oko 40.000 francuskih financijskih stručnjaka. Iako ni u glavnom gradu Ujedinjenog Kraljevstva ne cvatu ruže kao prije krize, London je i dalje na vrhu Indeksa globalnih financijskih centara (ocjenjuje se ponuda profesionalnog osoblja, poslovno okruženje, pristup tržištu, infrastruktura i konkurentnost). Glavni grad Francuske na tom je indeksu tek 22. Upravo zbog toga francuski bankari ne bježe u Švicarsku ili Belgiju jer su, kako je naveo jedan od njih, manje i 's vremenom moraju dosaditi'.

I još jedna sitnica: bankari vjeruju da će se London snažnije odupirati mjerama Europske unije koje njima ne bi odgovarale.