WIKILEAKS IDE DALJE

Bankar-zviždač otkriva 2.000 offshore računa

17.01.2011 u 12:37

Bionic
Reading

Bivši švicarski privatni bankar Rudolf Elmer planira podatke o 2.000 offshore bankovnih računa otvorenih u područjima koja se nazivaju porezni raj zbog niskih poreza predati u Londonu Wikileaksu, organizaciji koja se proslavila razotkrivanjem političkih i gospodarskih nepravilnosti

Rudolf Elmer, kojemu u srijedu u Švicarskoj počinje suđenje za otkrivanje bankovne tajne, vodio je sve do otkaza 2001. poslovnicu banke Julius Baer na Kajmanskom otočju, poznatom poreznom raju koji je niskim ili paušalnim porezima privukao tvrtke i pojedince da ondje polože svoj novac.

Elmer i Jack Blum, bivši istražitelj američkog Kongresa i odvjetnik zviždača, trebaju na konferenciji za novinare predati WikiLeaksu dva CD-a s podacima o 2.000 privatnika koji su svoj novac položili u porezni raj.

Organizatori vjeruju da će se na konferenciji pojaviti i utemeljitelj WikiLeaksa Julian Assange, iako je to malo vjerojatno jer mu je britanski sud ograničio kretanje u očekivanju odluke o izručenju Švedskoj na njezin zahtjev jer mu želi suditi za silovanje.

U nedjelju je Elmer Reutersu povjerio kako se nada da će tiskovna konferencija u Londonu skrenuti pozornost na financijsko poslovanje poreznih utočišta te na WikiLeaks kao mehanizam putem kojeg će drugi zviždači moći ispričati svoje priče.

'Najvažnije je poučiti društvo o zlouporabama koje se čine u poslovanju offshore te o načinu njihova rada', rekao je Elmer, istaknuvši kako je 'WikiLeaks možda jedino sredstvo putem kojeg mogu društvu prenijeti poruku o bankama i bankarenju, o bankovnoj tajni i šteti koja se čini društvu kad tajna služi za utaju poreza, pranje novca i korupciju'.

Ne očekuje se da Elmer i njegov odvjetnik objave identitet pojedinaca popisanih u materijalu.

Neki podaci već su predani vladama zemalja u kojima, kako se vjeruje, žive vlasnici tih računa.

Za švicarski dnevnik Der Sonntag Elmer je rekao da se bankovni podatci odnose na multimilijardere, međunarodne tvrtke i hedge fondove, uključivo one iz Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke i Velike Britanije.

Podaci potječu iz najmanje triju novčarskih ustanova, među kojima je i Julius Baer, o poslovanju između 1990. i 2009. Među podacima su i dokumenti koje su otkrili drugi zviždači.

Izvori bliski zviždaču prenijeli su kako on strahuje da bi objava imena kompromitirala službenu istragu.

Elmeru se treba suditi u Zürichu zbog navodnog kršenja strogih švicarskih propisa o bankovnoj tajni što je učinio predajući imena klijenata WikiLeaksu 2007, piše agencija AFP. Dodaje da su, prema pisanju švicarskog tiska, u nekoliko zemalja već počeli sudski progoni nekih klijenata zbog utaje poreza.