KRIZA NE JENJAVA

Bank of America ukida 40.000 radnih mjesta

09.09.2011 u 13:26

Bionic
Reading

Američki financijski div Bank of America razmatra mogućnost da ukine do 40 tisuća radnih mjesta u sklopu nestrpljivo očekivanog ciklusa mjera štednje, izvijestio je u petak The Wall Street Journal

Pozivajući se na neimenovane izvore, ugledni financijski dnevnik izvijestio je da su u toj banci raspravljali o ukidanju 30 tisuća do 45 tisuća radnih mjesta, dodajući ipak da bi se taj broj još mogao promijeniti i da će odluka biti donesena u razdoblju od nekoliko godina.

Budu li potvrđeni, takvi bi rezovi obuhvatili više od 10 posto zaposlenih u Bank of America.

Banka bilježi gubitke povezane s financijskom krizom iz razdoblja od 2007. do 2009, a nedavno je protiv nje podignut i niz sudskih tužbi vrijednih više milijardi dolara zbog sumnjivih hipotekarnih vrijednosnica koje su izdale njezine podružnice Countrywide Financial i Merrill Lynch.

Zbog tih je tužbi banka izvijestila o neto gubitku u drugom tromjesečju u iznosu većem od devet milijardi dolara.

Pojavile su se i glasine da ima ozbiljnih problema s manjkom kapitala da bi prošlog mjeseca najavila injekciju svježeg kapitala od pet milijardi dolara, koju će joj ubrizgati tvrtka investicijskog gurua Warrena Buffeta Berkshire Hathaway.

Objavila je također da će prodati polovinu 10-postotnog udjela u China Construction Banku da bi prikupila oko 8,3 milijarde dolara u gotovini.