BOŠNJACI PROTIV

Banja Luka postaje glavni grad RS

11.03.2009 u 15:24

Bionic
Reading

Parlament Republike Srpske prihvatio je u donjem domu, uz protivljenje bošnjačkih zastupnika, ustavne promjene kojima se predviđa da Banja Luka postane glavni grad toga entiteta umjesto Sarajeva, koje se navodilo kao glavni grad u Ustavu RS-a koji datira još iz vremena ratnog vođe Radovana Karadžića.

Narodna skupština RS-a prihvatila je u utorak kasno navečer paket amandmana uz potporu 72 zastupnika, a protiv je bilo sedam zastupnika iz bošnjačkih stranaka.

O predloženim ustavnim promjenama mora se još očitovati gornji dom parlamenta, Vijeće naroda RS-a, u kojem se nalazi jednak broj zastupnika iz srpskoga, hrvatskog i bošnjačkog naroda.

Budući da su bošnjački zastupnici najavili da će se usprotiviti prihvaćanju tih promjena u Vijeću naroda, u Narodnoj je skupštini djelomice promijenjen tekst amandmana na ustav koji se odnosi na glavni grad. U novom se tekstu navodi kako će se status glavnog grada Banja Luke pdrediti posebnim zakonom, za što nije potrebna većina glasova pri glasovanju unutar svakoga naroda u Vijeću naroda RS-a.

Predsjednik kluba zastupnika Stranke demokratske akcije i SDP-a u skupštini srpskog entiteta Ramiz Salkić istaknuo je kako bošnjački vijećnici neće poduprijeti paket ustavnih amandmana jer nije postignut dogovor o poštivanju odredaba o ravnopravnoj zastupljenosti triju naroda u tijelima vlasti glavnog grada RS-a.

Banja Luka je sjedište RS-a od 1998., kad su entitetske vlasti odlučile preseliti svoja upravna tijela i ustanove iz dotadašnjeg sjedišta na Palama u blizini Sarajeva.

Ustavni paket predviđa i oštrije uvjete za prijenos ovlasti RS-a na državu BiH pa bi za svaku takvu odluku morale glasovati dvije trećine zastupnika. Znatnim dijelom amandmana usklađuje se Ustav RS-a s Europskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama.