ŠEKS IMA INFORMACIJU

Banićkina tužba uskoro će biti riješena

20.03.2009 u 11:38

Bionic
Reading

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks izjavio je da bi, po njegovim informacijama, uskoro trebala biti riješena ustavna tužba sutkinje Ustavnog suda Snježane Banić, koja je izuzeta s rada na predmetima, nakon što je Upravni sud utvrdio da je na dužnost izabrana iako nije ispunjavala sve formalne uvjete

Upravni sud je početkom veljače ove godine poništio saborsku odluku o njezinom izboru, čime je prihvatio zahtjev neizabrane kandidatkinje Mirjane Juričić koja je tvrdila da Slavica Banić ne ispunjava uvjete jer nije priložila dokaz o 15 godina radnog iskustva u pravnoj struci.

O tom slučaju konačnu riječ trebao bi dati Ustavni sud koji je odgodio izvršenje presude Upravnog suda dok ne odluči o ustavnoj tužbi Slavice Banić. Ona je, pak, do tada izuzeta iz rada na ustavnosudskim predmetima.

"Ustavna tužba se rješava i ovih će dana, koliko ja imam informacija, biti i riješena", kazao je Šeks novinarima nakon sjednice saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav na kojoj su zaprimljene nove kandidature za tri upražnjena mjesta na Ustavnom sudu.

Ipak, Šeks i danas tvrdi da Odbor kojem je na čelu nije pogriješio kada je prilikom posljednjeg izbora ustavnih sudaca utvrdio da svi kandidati, među kojima je bila i Slavica Banić, ispunjavaju profesionalne uvjete.

'Došlo je do različitih interpretacija, može li se i treba li se određeno radno iskustvo jedne kandidatkinje svrstati u radni staž na pravnim poslovima. Zbog toga je došlo do odluke Upravnog suda, žalbe i ovog postupka na Ustavnom sudu. Da bismo izbjegli takve interpretacije sada je s posebnom pozornošću od svih kandidata zatraženo da prilože potvrde poslodavaca iz kojih je nedvojbeno da imaju radno iskustvo na pravim poslovima', kazao je Šeks.

No, po mišljenju opozicijskog predstavnika u Odboru Josipa Leke nepravilnosti u izborima ustavnih sudaca pokazuju da je sadašnja koncepcija izbora potrošena. "Prejak utjecaj na izbor ustavnih sudaca imaju vladajući i to govori kako je vrlo važno da suce Ustavnog suda ne bira garnitura koja je trenutno na vlasti, nego svi u parlamentu, pod utjecajem šire i stručne i opće javnosti. Trebalo bi razmisliti da se ustavne suce bira većom većinom u Saboru", kazao je Leko.

Jedanaestero novih kandidata za ustavne suce pred Odborom bi se trebalo pojaviti u utorak, 24. ožujka, dok bi plenarna saborska sjednica prijedloge Odbora trebala raspraviti 2. travnja. Dan kasnije zastupnici će glasovati o troje novih ustavnih sudaca. Zastupnici o svakom predloženom kandidatu glasaju pojedinačno, a izabrani su oni za koje glasuje većina ukupnog broja zastupnika.