PROSVJEDI U TAJLANDU

Bangkok nakon žutih okupirali crveni

29.12.2008 u 10:07

Bionic
Reading

Stotine 'crvenih' prosvjednika u Bangkoku blokirale su ulaz u tajlandski parlament u namjeri da spriječe inauguralni govor novoga predsjednika vlade Abhisita Vejjajive

BANGKOK - Pristaše bivšeg premijera Thaksina Shinawatre, čija je vlast pala državnim udarom 2006., tako su za nekoliko sati odgodile rad nove vlade.

Naime, prema tajlandskom ustavu vlada s radom ne može početi prije nego što premijer izloži političke smjernice zastupnicima obaju domova parlamenta.

Tajlandski Ustavni sud naredio je početkom prosinca raspuštanje vladajuće Stranke vlasti naroda (PPP), proglašene krivom za izbornu prevaru, te zabranio premijeru Somchaiju Wongsawatu svaku političku aktivnost tijekom pet godina. Do presude je došlo nakon što su prosvjednici zatvorili dvije zračne luke u Bangkoku blokirajući više od 350.000 putnika.

U Stranci vlasti naroda okupili su se svi visoki dužnosnici bivšeg premijera Thaksina Shinawatre kojega je u rujnu 2006. svrgnula vojska. Sadašnji šef vlade Somchai Wongsawat šogor je Thaksina koji živi u egzilu.

U svibnju 2007. sud koji je oformila hunta naredio je raspuštanje stranke Thai Rak Thai koju je osnovao Thaksin. Zabranio je čelnicima te skupine, među kojima Thaksinu, svaku političku aktivnost tijekom pet godina.

Vladin glasnogovornik rekao je da će šestostranačka koalicija odstupiti s vlasti "Poštivat ćemo zakon. Koalicijske stranke uskoro će se sastati kako bi isplanirale slijedeći potez", kazao je.

On je dodao kako se odgađa i susret na vrhu ASEAN-a koji će trebap u prosincu početi u Tajlandu.

Visoki dužnosnici vladajuće stranke kojima nije zabranjeno političko djelovanje najavili su okupljanje u novoj stranci.