PROSVJED U ZAGREBU

'Bandiću, pokupi kofere i odlazi!'

18.05.2010 u 18:21

Bionic
Reading

Oko tri tisuće ljudi okupilo se na prosvjedu na Cvjetnom trgu u Zagrebu protiv gradnje ulazno-izlazne rampe u Varšavskoj ulici i devastacije pješačke zone u središtu grada

Iako su građani pokušali prosvjedovati na samom mjestu gradnje, u tome ih je spriječila policija koja je zaštitnim ogradama blokirala Varšavsku s istoka i zapada, pa su u njoj ostali, uz plavce, snimatelji i organizatori demonstracija.

Uoči prosvjeda organizatori su građanima podijelili prerađeni tekst pjesme 'Zagreb te zove', a potom je, uz uzvike 'ostavke, ostavke' i 'lopovi, lopovi', krenulo traženje ostavke gradonačelnika Milana Bandića i ministrice graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša Marine Matulović Dropulić kojima se zamjera da su zbog privatnih interesa dopustili gradnju investitoru Tomi Horvatinčiću

Teodor Celakoski iz Prava na grad najavio je za četvrtak prosvjedni marš u 18 sati koji će ići rutom Cvjetni trg – Gajeva (pored Državnog odvjetništva) – zgrada Gradske uprave i pozvao okupljene da dođu s koferima jer će tako poručiti gradonačelniku Bandiću da 'pokupi kofere i ode'.

Uz prozvane Bandića i ministricu Dropulić, organizatori prosvjeda Zelena akcija i Pravo na grad prozvali su i Hrvatsku udrugu poslodavaca koja je, prema njihovim riječima, glavna lobistička udruga danas.

'Predstavnici te udruge označili su projekt 'Cvjetni prolaz' kao ključan za pravnu državu. Četiri godine svjedoci smo kako se mijenjaju propisi i kako se sve naštimava samo da projekt zaživi. A danas HUP tvrdi kako je to ključan projekt za pravnu državu', kazao je Celakoski

Tomislav Tomašević iz ZA podsjetio je da su prosvjednike posljednjih mjeseci nazivali četnicima, besposličarima, lijenčinama, što je izazvalo snažno negodovanje okupljenih, koji su obećali da će nastaviti dežurati kako bi se spriječio početak radova.

Uz taktove TBF-ovih 'Heroja' okupljeni su se u miru razišli, a pred dežurnom ekipom još je jedna besana noć.

U kasnim večernjim satima brojne policijske marice povnovno su stigle u Varšavsku. Stotinjak aktivista i prosvjednika drugu je noć zaredom provelo, dežurajući u smjenama, u Varšavskoj ulici. Do jutarnjih sati nije zabilježen ni jedan izgred.