ISTRAŽIVANJE CRO DEMOSKOP

Bandićevoj listi 'čak' 0,6 posto potpore građana

05.01.2011 u 13:36

Bionic
Reading

Vlada i HDZ nisu osobito profitirali od rekonstrukcije Vlade i promjene nekih manje omiljenih ministara, zaključak je redovitog mjesečnog istraživanja agencije Promocija plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop

Rezultati potvrđuju neke već ranije uočene trendove. Oni, osim što potvrđuju stranačku bipolarnost, pokazuju i stabilnu prednost oporbene koalicije stranaka okupljene oko SDP-a u odnosu na sada vladajuću koaliciju, pokazalo je istraživanje. Uočava se i blag porast podrške dvjema 'nesvrstanim' strankama, HSP-u i HSLS-u.

U stranačkim preferencijama SDP i HDZ su i dalje na vrhu ljestvice političkih stranaka s izraženom prednošću SDP-a. Još samo dvije stranke prelaze izborni prag na nacionalnoj razini (HNS i HSS), ali im se iz mjeseca u mjesec približavaju HSP i HSLS.

Ostale stranke bilježe izbor znatno ispod izbornog praga. SDP je početkom ove godine vodeća politička stranka s izborom 31,2 posto građana/ki Hrvatske (prema 32,4 posto iz prošlog mjeseca). HDZ je na drugom mjestu s izborom od 22,6 posto (0,5 postotnih bodova više nego početkom prosinca). HNS je i dalje treća politička stranka sa 6 posto, dok je HSS zadržao svoje četvrto mjesto s rezultatom od 5,1 posto. Tri stranke imaju vrlo slične izborne rezultate: HSLS sa 4,2 posto, HSP 3,9 posto i HSU 3,6 posto izborne podrške.

Zanimljivo je da je u prvom mjesečnom istraživanju nakon potvrde Milana Bandića da ide na izbore sa svojom listom, ta lista zabilježila tek 0,6 posto potpore. Regionalne stranke su na svojim uobičajenim rezultatima oko 1 posto, dok je i dalje vrlo visok udio neodlučnih birača.

U utvrđivanju preferencija koalicija stranaka i samostalnih lista zabilježen je vrlo zanimljiv trend. Lijeva koalicija bilježi izbor od 41,2 posto (prema prošlomjesečnih 41,6 posto), a sada vladajuća 27,9 posto (prema 27,5 posto prije mjesec dana). Istovremeno, u nadmetanju s koalicijama HSLS je zabilježio dosad najbolji rezultat. Tako ova stranka u izboru koalicijskih i pojedinačnih stranačkih lista uz dvije 'velike' liste jedina prelazi izborni prag na nacionalnoj razini i bilježi izbor od 5,1 posto (što je za 0,9 postotnih poena bolji rezultat od onog zabilježenog prije mjesec dana).


Sanaderov bijeg najvažnija je tema proteklog mjeseca po istraživanju CRO Demoskop
Predsjednik Josipović s ovomjesečnih 45,3 posto izbora (prema prošlomjesečnih 41,9 posto) najpozitivniji je političar u zemlji, i to godinu dana zaredom (od započinjanja predsjedničkog mandata). Na drugom mjestu doživljaja pozitivnih političkih osoba nalazi se guverner Rohatinski. Taj 'nepolitičar s velikom političkom težinom' najpozitivniji je za 14,6 posto građana/ki, odnosno za 4,7 posto je manje pozitivan od rezultata zabilježenog u prošlomjesečnom mjerenju (čemu je vjerojatno doprinijela i polemika oko valutne klauzule). Na trećem je mjestu premijerka Jadranka Kosor s izborom od 6,1 posto (prošli mjesec 5,4 posto, a u istom mjesecu prošle godine premijerka je zabilježila izbor od sada nedostižnih 21,5 posto).

Sanaderov bijeg iz zemlje
i svi događaji oko njegovog uhićenja, pritvora i neizručenja, pa i otkrivanja dijelova mozaika kriminalne vladavine, sve to priskrbilo je bivšem premijeru negativni doživljaj bez premca. Ovaj je mjesec Sanader najnegativniji političar za 41,1 posto ispitanika/ca (prošli mjesec 37,9 posto). Na drugom se mjestu čvrsto drži njegov politički rival i 'siva eminencija' stranke Vladimir Šeks, koji je najnegativniji političar za 12,6 posto građana/ki. Na trećem su mjestu 'svi političari', koji su izbor 10,6 posto ispitanika/ca. Slijede čelnici dviju vodećih političkih stranaka u zemlji: Jadranka Kosor (najnegativnija za 7,5 posto ispitanika/ca) i Zoran Milanović (6,1 posto).

Sanaderov bijeg i svi prateći događaji oko bivšeg premijera najznačajniji su događaji prethodnog mjeseca u našoj zemlji s izborom od rekordnih 57,7 posto. Zanimljivo je da je velika tema, a kakva je rekonstrukcija vlade u svakoj zemlji, bila izbor za svega 3,8 posto ispitanika/ca, tek za 0,1 postotni bod više od prosinačkih poplava u zemlji. Drugim riječima, rekonstrukcija Vlade sama po sebi nije fascinirala hrvatske građane/ke.

Vlada RH je za svoj rad u ovom mjesečnom istraživanju zabilježila nešto viši rezultat od prošlomjesečnog. Tako je ovomjesečnih 2,21 za svega 0,3 boda bolja ocjena od prosinačke, a gledajući stranački, tom je porastu najviše doprinio porast ocjene među biračima HDZ-a (birači te stranke ovaj mjesec su dali Vladi 3,19 prema prosinačkih 3,14). Birači najvažnijeg koalicijskog partnera, HSS-a, daju Vladi relativno slabu ocjenu (svega 2,53).

Od ovog mjeseca CRO Demoskop prati i preferencije kandidata za premijera, i to između čelnih ljudi dviju velikih koalicija. Tako je u prvom mjerenju Zoran Milanović zabilježio izbor od 43 posto, dok se izbor sadašnje premijerke zaustavio na 31,9 posto. Da su oboje loši kandidati, smatra 19,6 posto ispitanika.