PREDIZBORNI PRVI MAJ

Bandićeva ludnica u Maksimiru: kočije, karanfili i grah

01.05.2011 u 16:51

Bionic
Reading

Graha i Maksimira pa proslavimo 1. maj i bacimo sve probleme u zaborav, na to bi se otprilike dalo svesti proslavu ovogodišnjeg Međunarodnog praznika rada u Zagrebu, čiji je gradonačelnik Milan Bandić, kako javlja Nova TV izazvao pravu ludnicu ukazavši se uz dvije kočije u Maksimiru

Bandić je dijelio karanfile na što su nagrnule stotine ljudi ne bi li iz njegovih ruku dobilo cvijet, dok su bivše mu kolege iz SDP-a dijelile karanfile na ulazu u Maksimir i ostale apsolutno zasjenjene kad je pristigao Bandić uz dvije kočije i mažoretkinje. zagrebački je gradonačelnik građanima podijelio 37.000 porcija graha.

Njemu su, doduše, pokušali nešto dovikivati facebook prosvjednici, kojih se uspjelo skupiti čak oko 30-ak, ali se i to izgubilo u masi pokopavši tako nadu da će uspjeti nekako udahnuti život svojim prosvjedima koji sudoživjeli debakl u petak, ali i prijašnjih nekoliko puta. Osim toga, opet je bilo onih kojisu dizali ruke u nacistički pozdrav.

S druge strane, ove je godine izostala uobičajena sindikalna prosvjedna povorka od Trga bana Jelačića do maksimirskog parka te sindikalna prvomajska proslava, naime, u svijetu hrvatskih sindikalnih lidera vlada zaključak da ne žele narušiti uspješan socijalni dijalog s Vladom i poslodavcima pa su čelnici sindikalnih središnjica jutros položili vijenac na Križ za poginule branitelje na Mirogoju i potom došli u Maksimir kao obični posjetitelji.

'Želimo maksimalno iskoristiti izbornu godinu i u pregovorima s Vladom dobiti ono što smo uzaludno tražili prethodnih godina, stoga nam sada ne trebaju prosvjedi', rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, dodajući kako 'sindikati pragmatično koriste situaciju'.

Osijek: obilježen praznik rada

Međunarodni praznik rada 1. svibnja Osječani su tradicionalno obilježili na lijevoj obali Drave gdje se, po kišovitom vremenu, okupio znatno manji broj građana, nego ranijih godina. Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Sindikat poljoprivrede (PPDIV) te Osječko-baranjska županija i grad Osijek organizirali su podjelu više od 2000 porcija graha s kobasicom. Predsjednik Sindikata PPDIV-a Josip Pavić kazao je kako hrvatskim radnicima nije lako danas, a neće im biti lako ni sutra, jer kriza još uvijek traje.

Položaj radnika u hrvatskom društvu ovisit će o tome kako će se sindikati boriti za njihova prava, promjene u zakonu o radu te kolektivnim ugovorima i pravilnicima o radu, ocijenio je Pavić. Potpredsjednik SSSH-a Ivan Tomac rekao je kako u Hrvatskoj prosječno ima od 18 do 25 tisuća radnika koji rade, a ne primaju plaću, a prošle je godine bilo između 70 i 110 tisuća radnika kojima poslodavci nisu uplaćivali doprinose.

Hrvatska prolazi novu krizu restrukturiranja, gubitka tržišta i radnih mjesta, i suočeni smo s viškovima radnika, što je posebice vidiljivo u prerađivačkoj industriji, gdje vladine mjere nisu dale rezultata, a korist su jedino izvlačile banke, ustvrdio je Tomac. Poručio je radnicima da se uključe u sindikate, jer se samo tako može zaštiti rad dostojan čovjeka.

Rijeka: na prvomajskom prosvjedu 50-ak sudionika

Na javnom prosvjedu pod sloganom 'Ne želimo društvo nezaposlenosti, siromaštva i korupcije', koji su u središtu Rijeke organizirali Sindikat Istre i Kvarnera (SIK) i sindikati udruženi u Hrvatsku udrugu sindikata (HUS), danas se okupilo 50-ak prosvjednika.

Predsjednik SIK-a Bruno Bulić kazao je da je to danas, na Praznik rada, jedini prosvjed u Hrvatskoj te da sindikat kojemu on pripada neće izdati taj praznik. Ocijenio je da se Hrvatska može mijenjati samo promjenom javnog mnijenja i na izborima te da nema sindikalizma bez svijesti i hrabrosti. Ove godine se prvi put u Hrvatskoj dogodilo da su neke sindikalne središnjice preskočile 1. svibnja opravdavajući to sporazumom s Vladom i nedjeljom, rekao je Bulić poručivši im da se 'maknu sa sindikalne scene'.

Bulić je rekao da mediji, posebice televizije, stvaraju dojam da probleme imaju bogati, a da radnici imaju sve, da su mediji u većini u vlasništvu bogatih i da na njima oglašavaju drugi bogati te da se oni međusobno štite. Dodao je da novinari rade svoj posao, ali da to što će se i kako objaviti određuje uređivačka politika.

Pula: obilježen praznik rada

Međunarodni praznik rada 1. svibnja Puljani su tradicionalno obilježili u Šijanskoj šumi gdje je održan cjelodnevni kulturno-zabavni program uz nastup pulskih mažoretkinja, kulturno-umjetničkih društava te plesnih skupina.

Na pulskom Trgu Portarata jutros je održana tradicionalna svečanost obilježavanja praznika rada na kojoj je pulski gradonačelnik Boris Miletić pozvao sve ljude na zajedništvo jer nam 'samo na taj način može biti sutra bolje'.

Ustvrdivši da na ovogodišnjem skupu nema sindikalnih obilježja potpredsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Rajko Kutlača izrazio je nezadovoljstvo što 'živimo u državi koja tolerira pljačku u kojoj 20 posto radno aktivnih ljudi, koji rade u proizvodnji, hrane cijelu državu'.