MILAN OD SLJEMENA

Bandićeva kandidatura raskolila vrh SDP-a

04.11.2009 u 20:01

Bionic
Reading

'S osobitim zadovoljstvom Vas pozivam u hotel Tomislavov dom na Sljemenu, sutra, 5. studenoga 2009. u 7.00 sati, gdje ću istaknuti svoju kandidaturu za predsjednika Republike Hrvatske', stoji u priopćenju koje je novinarima večeras poslao Milan Bandić

ZAGREB - 'Možda Vam se Sljeme čini dalekim, a vrijeme prerano, ali nema boljeg trenutka od početka novog dana da okrenemo novu stranicu i odlučno zakoračimo prema zajedničkoj boljoj budućnosti. U očekivanju našeg skorog jutarnjeg susreta, primite moje prijateljske pozdrave', piše u Bandićevom priopćenju.

Bandićev logo

Nešto ranije Milan Bandić je pisanom izjavom na 90 dana stavio u mirovanje članstvo i sve stranačke funkcije u SDP-u, gdje je predsjednik Gradske organizacije SDP-a Zagreba i član Predsjedništva SDP-a Hrvatske.

Bandić je, stoji u njegovu priopćenju, članstvo zamrznuo sukladno članku 11. točka 4. Statuta SDP-a. Iz vrha stranke, međutim, više mu je puta poručeno da će čim objavi kandidaturu, po članku 15. Statuta, biti automatski isključen. 'Ja sam jedan od osnivača SDP-a uz pokojnog Ivicu Račana i sad ću vam reći off record informaciju - ja čuvam ljubomorno svoju iskaznicu s rednim brojem dva', komentirao je Bandić moguće isključenje iz stranke.

Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan izjavio je večeras u ime stranke da Bandiću automatski prestaje članstvo u SDP-u ako sutra objavi predsjedničku kandidaturu. 'Ako to učini, ako to uistinu bude tako, kolega Milan Bandić će automatski aktivirati članak Statuta po kojemu mu prestaje članstvo uz SDP-u', izjavio je Dragovan novinarima nakon večerašnje sjednice SDP-ova Predsjedništva u središnjici stranke.

Komadina napustio sjednicu

Od Milanovićevih se ljudi moglo čuti da je 'Komadina provocirao konflikt'. 'Nije istina da je Milanović odbio staviti na dnevni red situaciju u zagrebačkoj Skupštini. Upravo zato je i pozvao Borisa Šprema i Ivu Jelušića. Dok su oni objašnjavali, Komadina je postao neugodan prema njima, rekao da ne znaju Statut svoga grada, da se HDZ-u ne bi moglo dogoditi da se okrene protiv svog gradonačelnika, a na kraju je počeo i psovati. Milanović mu je rekao da ne može tako razgovarati i ako se misli i dalje tako ponašati, neka napusti sastanak', kažu bliski predsjedniku stranke. Milanka Opačić navodno je pokušala smiriti situaciju i nagovoriti Komadinu da ne ode, ali on je ipak izašao, piše Večernji list.

brisanja iz članstva te stranke dolazi kada se član stranke učlani u drugu stranku, kandidira na listi druge političke stranke, odnosno na nezavisnoj listi bez suglasnosti SDP-a. Budući da je SDP, nakon unutarstranačkog izjašnjavanja za svog predsjedničkog kandidata već ranije istaknuo Ivo Josipovića, u vrhu SDP-a Bandićevu će kandidaturu smatrati onom bez suglasnosti stranke, što, dakle, podrazumjeva brisanje iz članstva, izjavio je Dragovan.

Upitan za komentar Bandićeva priopćenja po kojemu je Bandić, predsjednik zagrebačke Gradske organizacije SDP-a i član Predsjedništva SDP-a, od danas u mirovanje stavio članstvo i sve funkcije u stranci, Dragovan je odgovorio kako SDP-ov Statut ne predviđa zamrzavanje stranačkog članstva.

SDP-ovo Predsjedništvo, po riječima Dragovana, danas je raspravljalo o samo jednoj temi - o Josipovićevoj kandidaturi, s obzirom da od sutra počinje prikupljanje potpisa za predsjedničku kandidaturu. 'Naš je interes što bolje, efikasnije sutra krenuti u kampanju', dodao je.

Novinare je zanimao i njegov komentar na neslužbene informacije kako je na sjednici Predsjedništva SDP-a došlo do svađe između predsjednika i potpredsjednika SDP-a Zorana Milanovića i Zlatka Komadine koja je za posljedicu imala Komadinino napuštanje sjednice.

Dragovan je kazao kako je rasprava na sjednici bila 'dinamična', ali da nikako nije bila riječ o 'svađi ni dramatičnoj situaciji'.

'Nikakvih dramatičnih situacija na sjednici Predsjedništva nije bilo', ustvrdio je Dragovan, potvrdivši da je Komadina ranije napustio sjednicu, no da su to, svaki iz svog razloga, isto učinili i Ranko Ostojić i Željka Antunović, također članovi Predsjedništva SDP-a.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel zamjerio je Milanoviću način na koji se SDP postavio u slučaju arbitražnog sporazuma sa Slovenijom što sigurno nije pridonijelo uspostavljanju dobre atmosfere na sastanku.