ZA OSNOVNE ŠKOLE

Bandićev ultimatum: Nema podrške proračunu bez besplatnih udžbenika u cijeloj Hrvatskoj

20.11.2018 u 17:32

Bionic
Reading

Državni proračun za iduću godinu, o kojem će Hrvatski sabor glasovati 3. prosinca neće imati podršku 'Bandićevog', odnosno Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika, ne osiguraju li se u njemu sredstva za besplatne udžbenike za osnovnoškolce u cijeloj državi, doznaje se u utorak u Saboru

Izvor blizak tom saborskom klubu kaže da su njegovi zastupnici sa svojim zahtjevom u utorak upoznali ministra financija Zdravka Marića, pozivajući se pritom na ustavnu odredbu da je obvezno obrazovanje besplatno, da bi to financijski rasteretilo roditelje i riješilo ih obveze hodanja po knjižarama.

Oko 200 milijuna kuna, koliko bi trebalo za besplatne udžbenike, moguće je naći u proračunu koji za iduću godinu iznosi 140 milijardi kuna, a potrudi li se, država kroz sustav središnje javne nabave lako može doći do najpovoljnijih ponuđača, uvjereni su u Klubu kojemu je na čelu stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Traže da se na tragu tog zahtjeva uredi i novi zakon o udžbenicima, uz poruku: 'Ako ima za tablete, ima i za besplatne udžbenike'.

'Smatramo da država ima prostora i vremena za prihvatiti naš prijedlog, udžbenici se osiguravaju na jesen, pa do tada ima vremena organizirati se', poručuje izbor blizak klubu i napominje da stav deset članova kluba dijeli i nezavisni Željko Lacković.

Za donošenje državnog proračuna potrebno je 76 zastupničkih glasova.

  • +2
Konferencija za novinare stranke Milan Bandić 365 - Stranka rada i solidarnosti Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX