SLUČAJ ZAHOD

Bandićev kum naplatio Zagrepčanima 264.000 kn

21.03.2009 u 08:36

Bionic
Reading

Nakon što već danima traje afera o nabavi dvaju montažnih zahoda u Dubravi i Dupcu koji su Zagrepčane stajali 11.000 eura po kvadratu, Poglavarstvo je napokon pokazalo troškovnik

ZAGREB - Grad je izravnom pogodbom 23. listopada 2007. godine posao vrijedan 1,25 milijuna kuna povjerio Gredelju. Zbog čega su uopće posao sklopili s tvrtkom koja se bavi proizvodnjom vlakova, Večernji list upitao je Božidara Merlina iz Ureda za graditeljstvo.

'Zato što oni imaju iskustva u sličnim poslovima montaže zahoda u svojim vagonima', objasnio je Božidar Merlin.

Gredelj je izveo poslove vrijedne 521.333 kune, dok su ostale prepustili podizvođačima. Jedan od njih bila je i tvrtka Tigra, čiji je vlasnik Milan Penava kumstvom povezan s gradonačelnikom Milanom Bandićem. Za izgradnju temelja, priključaka na kanalizaciju i vodovod, uređenje okoliša i “ostale radove” dobili su 264.204 kune. Uvoznik zahodske opreme, tvrtka Tehnotrade Pula, dobila je 223.000 kuna, a preostalih 221.000 kuna podijelili su HEP, Geodeta-Dagor i Vodoopskrba i odvodnja za infrastrukturne radove. Stručni nadzor obavio je Bau tajl inženjering i naplatio ga 14,5 tisuća kuna.

Bandić tvrdi da Penavi nije pomogao u ovom poslu, da nikomu ne namješta poslove te je Kontrolnom uredu naredio istragu. Prekasno, jer je najskuplji WC u gradu postao inspiracija za šalu na gradonačelnikov račun njegovim političkim protivnicima, ali i mnogim građanima.

Dosad je najduhovitiji bio anonimac koji je na jedan internetski servis za prodaju nekretnina stavio oglas: “Prodajem javni WC veličine cca 18 kvadrata u Dupcu na okretištu tramvaja. Riječ je o novogradnji i modernom WC-u. Papiri nisu čisti. Napravio kum. Hitno! Cijena 11.600 eura po kvadratu. Tražiti Milana.”

Aferu WC iskoristio je i gradonačelnički kandidat koalicije HDZ-HSS-HSLS Jasen Mesić koji će danas ujutro organizirati prosvjed građana ispred montažnog zahoda u Dubravi.

Rezultati istrage Kontrolnog ureda trebali bi biti objavljeni u ponedjeljak.