BURNO U SKUPŠTINI

Bandića smijenili, a on uživao na norijadi

18.05.2010 u 16:29

Bionic
Reading

Od čak 1088 malih komunalnih akcija u Zagrebu predviđenih za 2010, kao što su popravci cesta, javne rasvjete ili plinovoda, do svibnja je započeta realizacija tek triju njih. Dok se danas u Skupštini raspravljalo o proračunu i neizvedenim radovima, ali i odlučivalo o njegovoj smjeni u Holdingu, Milan Bandić pokupio se na norijadu

Da situacija u Zagrebu nije bajna, otprije je poznato, no ove brojke pokazuju poraznu situaciju. U ovoj godini nije započeta nijedna mala komunalna akcija u Zagrebu, otvorena su samo tri nadmetanja, koja još nisu dovršena. Za te je radove predviđeno 545 milijuna kuna i ta sredstva, ako neće biti potrošena, ne mogu se prenositi.

Prošle godine u ovo vrijeme Zagrebačke ceste odradile su čak 412 radova, na plinovodnoj mreži bilo je 15, a na vodoopskrbnoj tri.

Po ovoj dinamici mi nećemo imati niti deset posto od previđenih investicija do kraja godine, upozorila je zastupnica HNS-a Alenka Kočiša Čičin Šain. Optužila je gradonačelnika Milana Bandića da vodi politiku 'podijeli pa vladaj' s obzirom da je usmeno tražio da se vijeća mjesnih odbora slože s malim komunalnim akcijama na svojim područjima. 'Oni, naravno, neće biti zadovoljni ponuđenim', rekla je Čičin Šain

Jelušić umjesto Bandića

Gradonačelnik Bandić danas je i službeno smijenjen smjesta predsjednika Skupštine Holdinga. U tu će fotelju sjesti njegovzamjenik Ivo Jelušić. Prijedlog su poduprli svi klubovi zastupnikaosim HDZ-a i HSS-a koji su bili suzdržani.
'Vele mi moji ustranci - glasaj protiv ovog prijedloga. Ali, gledajte, zamršena je tosituacija, ako glasam protiv, reći će mi - ti si za Milana, ako glasam za, reći će - ti si za SDP', zanimljivo je situaciju prije izglasavanjaopisao HSS-ovac Josip Horvat.

Zabrinutost je izrazio i Dragan Korolija Marinić iz SDP-a.

'Postoji opasnost da nijedna akcija neće biti provedena. Tijekom zimskih mjeseci se donose planovi i to se izglasava u zimskim mjesecima.

Građani nas stalno zovu kada će početi ovo ili ono. Od 1088 predviđenih akcija u proceduri su tek tri. Kuda nas sve to vodi?', upitao je Korolija Marinić

Hitno u rebalans proračuna!

Pročelnik za financije Slavko Kojić podnio je izvještaj o proračunu Grada Zagreba koji je prihvaćen.

No i dalje se nastavlja sapunica oko rebalansa proračuna za ovu godinu. Iako je proračun izglasan, nakon Bandićeve legendarne rečenice 'tek it ot liv it', zastupnici traže hitan rebalans jer drže da je napuhan.

U prva tri mjeseca ove godine bilježi se pad prihoda, dok je travanj završio u plusu. Iako je jučer Kojić najavio rezanje plaća, danas to naziva medijskom izmišljotinom. Dvadesetpostotno rezanje ipak će se odnositi na gradske investicije.

'Gradska uprava i proračun moraju dijeliti sudbinu građana. Neće biti korigiranja plaća, no u nekom dvorištu se mora rezati', zaključio je Kojić

Dragan Kovačević
iz HNS-a kaže da je manjak u prva tri mjeseca 2010. godine 165 milijuna kuna.

'Ako bi se nastavio taj trend, a nažalost hoće, bit će 700, 800 milijuna manje. Ako se tome pridoda manjak iz 2009. koji je prenesen u ovu godinu, imamo rupu o 1,5 do 1,8 milijardi', pojasnio je.

Upozorio je da na naplatu još mora doći i 700 milijuna kuna subvencija za ZET. Kaže da od izvršne vlasti nije odgovorno donošenje rebalansa tek za koji mjesec, jer ga je trebalo donijeti još jučer.

'Tražimo što hitniji rebalans, da rasprava o njemu bude bez ratnohuškačkih elemenata. Treba trezveno sjesti. Naći ćemo se u nevolji da nećemo imati što spašavati', pesimističan je Kovačević.

Hitan rebalans proračuna za 2010. traži i predsjednik Odbora za financije Igor Rađenović

'Mi znamo istinu i na to smo upozoravali, ali je druga strana to ignorirala. Bandić, koji je jedini ovlašteni, rekao je 'tek it ot liv it'', rekao je Rađenović. Napomenuo je da su zastupnici upozoravali na izravne nagodbe i masovna zapošljavanja u Holdingu.

'Jednostavnom matematikom je realno očekivati jednu milijardu manje u odnosu na planirani proračun koji je već i bio napumpan', nastavio je Rađenović.

Pozvao je Bandića da se pojavi u Skupštini nakon što je nakon aktualnog sata utekao i otišao na norijadu.

Kojićevo izvješće branio je SDP-ovac Jurica Meić.

'Nemamo ništa od toga da smo bili u pravu. Stat ću u obranu Kojića jer svaki put kada smo od njega tražili informacije one su bile točne, no činjenica je da je Kojić dio tima kojeg predstavlja Bandić koji je imao druge političke ciljeve. Kojićev naređeni je trebao otići iz Zagreba pa je želio stvari prikazati boljima nego što jesu', tvrdi Meić.

'Bandić je shvatio da s politikom guranja glave u pijesak ne može do kraja odraditi mandat, iako već i nema legitimitet za funkciju koju obnaša', zaključio je Kojić i pozvao gradonačelnika da što prije predloži rebalans proračuna.